BiH
0

Komšić uputio telegram saučešća u povodu smrti Ivice Račana

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u povodu smrti Ivice Račana uputio je telegram saučešća članovima i rukovodstvu Socijaldemokratske partije Republike Hrvatske.

"Duboko me je pogodila vijest o smrti druga Ivice Račana. Dijeleći Vašu bol zbog gubitka dugogodišnjeg Predsjednika i pokretačke snage SDP-a, želim naglasiti da je Račan, akter i svjedok velikih historijskih promjena prelaska iz nedemokratskog ka demokratskom društvu. U najtežim vremenima nikada nije dopustio da ga stihije događaja ponesu nego je uvijek bio i ostao jedna od najvećih moralnih vertikala u hrvatskoj historiji a što najbolje ilustruje njegova izjava "Vlast se može izgubiti, ali obraz ne", stoji u telegramu saučešća.

"Kao čovjek koji je omogućio demokratske promjene u Hrvatskoj, neizbrisivo je također obilježio i dao svoj pečat i doprinos političkim događanjima u zadnjih 20-ak godina na području nekadašnje nam zajedničke države.

Njegovom smrću Hrvatska, ali i svi mi sa ovih prostora izgubili smo mnogo, jer je i kao čovjek i kao političar plijenio svojom željom za komunikacijom s drugim i drugačijim, te je svu svoju pozitivnu energiju i optimizam nesebično prenosio na sve oko sebe", navodi se u telegramu.

Kao neprkosnoveni lider SDP-a Hrvatske, kako se dodaje, njegova vizija i doprinos demokratskom razvoju nezavisne Republike Hrvatske i njeno usmjerenje na europskom putu je neiscrpna inspiracija i vodilja za sve nas.

"Za sve članove, aktiviste i njegove saradnike, kao i za sve slobodnoumne ljude ovo je nenadoknadiv gubitak. Poštovani drugovi, primite izraze moga najdubljeg saučešća povodom smrti vašeg predsjednika, našega Ivice Račana", stoji u telegramu saučešća člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.