Predsjedništvo BiH
0

Komšić u službenoj posjeti New Yorku

Sarajevo-x.com
U sklopu provođenja aktivnosti u procesu kandidature BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmannom.

Komšić je informisao Brockmann-a o trenutnoj situaciji u BiH i regionu, te je tom prilikom istakao da je vanjskopolitički cilj BiH njeno članstvo u Savjetu bezbjednosti UN-a, kao i članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

Član državnoga Predsjedništva Komšić je naglasio da jedinstvo i stabilnost zemlje nisu upitni, te da se očekuje dalje približavanje različitih stavova u cilju postizanja konsenzusa neophodnog za društvene promjene u BiH koje ubrzavaju put ka članstvu u EU.

Interes BiH je, kazao je Komšić, da sve zemlje u regionu budu stabilne i postanu članice Evropske unije, jer nestabilnost jedne od zemalja u regionu automatski znači nestabilnost cijelog regiona.

Što se tiče kandidature BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2010. godine, Komšić je istakao da je to u ovom trenutku vitalni nacionalni interes naše države, jer na taj način BiH ulazi “na krov svijeta” u diplomatskom značaju u oblasti vanjske politike.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Miguel d’Escoto Brockmann posebno se interesovao o trenutnoj situaciji u BiH, te o aktivnostima u cilju veće afirmacije BiH na spoljnopolitičkom planu, posebno u sklopu aktivnosti u procesu kandidature za nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a. Komšić je zatražio od Brockmanna da podrži kandidaturu BiH za nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a što je Brockmann s neskrivenim zadovoljstvom i prihvatio.

Na kraju razgovora, Brockmann je obećao da će se lično angažovati u cilju podrške BiH u procesu kandidature. Brockmann je posebno skrenuo pažnju na važnost zemalja Južne Amerike i tzv. crne Afrike, s obzirom na njihovu brojnost, kao i na tradicionalni afinitet i senzibilnost prema “malim” zemljama i podršci njihovoj ulozi i angažmanu u važnim međunarodnim institucijama i tijelima. Ovo je posebno bitno uzme li se u obzir da prilikom glasanja za članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a apsolutno isto vrijedi glas najvećih svjetskih velesila kao i malih država.

Tokom boravka u New Yorku Komšić je održao niz sastanaka sa osobljem diplomatske misije BiH pri UN-u, kojom prilikom su analizirani stanje i određeni ciljevi daljih aktivnosti bh.diplomata u sklopu kampanje za članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom boravka u New Yorku održao zajednički sastanak sa ambasadorima svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. Na sastanku na kojem su prisustvovali ambasadori Kine (Zhang Yesui), Rusije (Vitaly Churkin), Francuske (Jean-Maurice Ripert), Velike Britanije (Sir John Sawers) i SAD-a (Rosemary DiCarlo), te BiH (Ivan Barbalić) istaknuta je važnost ulaska BiH u Vijeće sigurnosti, kao pokazatelja da naša zemlja može da učestvuje i participira u svim najvažnijim globalnim i međunarodnim pitanjima.

Ambasadori stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a izrazili su podršku kandidaturi BiH, te očekivanja da će naša zemlja uspjeti odgovoriti svim obavezama koje je čekaju u tom najvažnijem međunarodnom tijelu, navodi se u saopćenju iz Ured Željka Komšića.