|

Komšić u Parizu poklonio knjigu o BiH između dvije imperije

Komšić u Parizu poklonio knjigu o BiH između dvije imperije
401
A. D.
12.11.2019. u 15:23
22
komentara
401

dijeljenja
Komšić u Parizu poklonio knjigu o BiH između dvije imperije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u okviru Drugog pariškog foruma, zajedno sa svim šefovima država i vlada, kao simboličnu gestu, za Peace Library poklonio monografiju „Između dvije imperije - Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.“
“Imam posebno zadovoljstvo da Peace Libraryju poklonim djelo koje govori o historijskom aspektu Bosne i Hercegovine između dvije imperije, osmanske i austrougarske.

Sličan kontekst imamo i u današnjem vremenu kada je Bosna i Hercegovina opet na raskršću, između Istoka i Zapada, čiji su uticaji sastavni dio svakodnevnog života u našoj domovini.Monografija „Između dvije imperije - Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919“. jeste djelo koje simbolično prikazuje historijsku sliku o sposobnosti jedne zemlje, moje domovine Bosne i Hercegovine, da nadživi različite velike imperije.

Autor ovog djela František Topič bio je češkog porijekla, a dio životnog vijeka proveo je u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, svjedočeći fascinantnim detaljima tadašnjeg života.

Uvjeren sam da će ovo djelo oduševiti ljubitelje fotografije i priče o intimnoj historiji jednog društva, u osvit jedne od najvećih ljudskih i civilizacijskih tragedija uopće – Prvog svjetskog rata”.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...