BiH
16

Komšić u Daytonu prisustvovao otvaranju trga u čast Richarda Holbrookea

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i savjetnica gradonačelnika Mila Eminović u višednevnoj su posjeti Daytonu povodom obilježavanja 20. godišnjice mirovnih pregovora, koji su vođeni u zračnoj bazi Wright Patterson, kraj ovog američkog grada.

Delegacija Sarajeva boravi u Daytonu na poziv ovog pobratimskog grada i Odbora za obilježavanje 20. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

U sklopu programa posjete danas je u Daytonu upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, kojeg su potpisali gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i gradonačelnica Daytona Nan Whaley.

Memorandumom o razumijevanju ozvaničen je početak jedne nove, snažnije saradnje, uspostave dijaloga i međusobnog uvažavanja između gradova Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Daytona. Ovim dokumentom definirane su oblasti međugradske saradnje s vremenskim rokovima i ciljevima u oblastima: poduzetništva i poduzetničkog ekosistema, infrastrukturalnih projekata (vodovod i kanalizacija), visokog obrazovanja, nauke, sporta te razmjene iskustava za korištenje medijacije (posredovanja) u rješavanju sporova između građana i gradova.

Memorandum je rezultat razgovora tokom susreta čelnika Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Daytona na Konferenciji posvećenoj 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, koja je održana u septembru ove godine u Banjoj Luci.

Gradonačelnik Komšić danas je prisustvovao i ceremoniji otvaranja trga u čast sjećanja na ambasadora Richarda Holbrookea, istaknutog američkog diplomatu i mirovnog posrednika koji je imao presudnu ulogu u kreiranju i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Vrijedi istaknuti da je kameni fragment iz Vijećnice, koji je gradonačelnik Komšić u maju ove godine predao ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, ugrađen u podzid Holbrookeovog trga u Daytonu.