BiH
106

Američka ambasada obilježila 20 godina od Daytona u Sarajevu

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini zajedno sa misijom USAID-a u BiH obilježila je danas u Zemaljskom muzeju BiH dvije decenije mira, odnosno godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je službeno okončan četverogodišnji rat u BiH, parafiran na današnji dan 1995. godine u Daytonu.

Na ostvarenom napretku na putu od sukoba do mira u BiH, velikim dijelom zaslužni su građani zemlje, podsjetila je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

"Večeras smo ovdje da bismo obilježili 20 godina mira, da čestitamo građanima lokalnih zajednica koji grade put do napretka. Put pred nama nije lak niti jednostavan. Svaki građanin ima mogućnost izraziti svoje mišljenje i predvodi promjene koje žele. Moramo omogućiti mladima da preduzmu vodeću ulogu u zemlje. Zajedno postižemo više, to nije samo fraza, to su riječi koje su putokaz budućnosti i prosperitetu. Radeći zajedno BiH će postići više", kazala je Cormack. 

Današnja manifestacija pod nazivom "20 godina mira" započela je minutom šutnje u čast dvojice vojnika ubijenih prije nekoliko dana u Sarajevu, žrtava stradalih u posljednjem terorističkom napadu u Francuskoj i svih žrtava poginulim u terorističkim napadima u svijetu ikada.

"Kao što je američki predsjednik Barack Obama nedavno kazao, ubijanje nevinih građana - napad je na civilizovani svijet. Ne možemo dozvoliti da takva djela pobjede čovječanstvo", kazala je Cormack.

Na današnjoj ceremoniji obratio se i američki kongresmen Michael Turner koji je bio gradonačelnik Daytona kada se u ovom gradu pregovaralo o mirovnom sporazumu za BiH u bazi Wright-Patterson prije 20 godina.

"Dayton predstavlja osnovu odnosa BiH i SAD. Ponosan sam što sam ovdje. Znajte da je Kongres SAD posvećen BiH. Znam da je u Sarajevu Dayton znači mir, ali znajte da kada se u Daytonu kaže Sarajevo, to predstavlja prijatelja. Kada dolazim ovdje, primijetim napredak svakog puta na koji trebate biti ponosni. Jasno nam je da se još toga mora uraditi. Suština ovoga nije samo prošlost već pogled ka budućnosti.", kazao je Turner.

Da BiH na svom daljem putu može računati na prijateljsku podršku SAD-a, poručio je aktuelni američki državni sekretar John Kerry koji se prisutnima na svečanosti u Zemaljskom muzeju BiH obratio video-porukom. 

"Zadovoljstvo mi je što vam se mogu pridružiti u ovom danu. Zadovoljni smo što smo imali ulogu u Daytonu i postizanju mira. Drago mi je što smo imali priliku sarađivati sa vašim liderima. Bio sam član Senata u to vrijeme i sjećam se da smo vjerovali da ako budete radili zajedno, imat ćete budućnost. Pozdravljamo vaše reforme koje poduzimate za članstvo prema Evropskoj uniji. Poručujem da imate našu podršku i hvala vam na vašem angažmanu", kazao je Kerry.

Da budućnost BiH pripada generacijama koje će se u njoj rađati i odrastati, istakao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Kako će nas i po čemu zapamtiti mladi naraštaji? Bilo je grešaka i lutanja, ali i želje za slobodom i demokratijom. Sa drugačijim ljudima Dejtonski sporazum bit će drugačiji, bolji, uvjeren sam u to. Ukazat ću na potrebu patriotizma prema zemlji u kojoj se rađamo, božanska poruka u poštivanju drugog i drugačijeg je jedinstvena", poručio je Izetbegović.

U okviru današnje manifestacije predstavljena je i vremenska kapsula. Ona je, kao dio kampanje USAID-a u BiH, proteklih mjesec dana imala za cilj animirati građane zemlje na način da ostave svoj trag ispisujući poruke. 

Kampanja pisanja poruka i želja počela je prvenstveno kao virtuelna gdje su na stotine hiljada građana BiH ostavljali svoje poruke i želje za budućnost putem internet stranice da bi se potom kampanja u pisanom smislu počela provoditi širom bh. gradova.

Sve poruke, njih oko 200 hiljada pohranjeno je u vremensku kapsulu. On će se, počevši od danas čuvati u suhom depou Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu gdje bi se za 20 godina kapsula trebala otvoriti te vidjeti da li tadašnja realnost odgovara onome što su građani BiH ispisali.

Također, američka ambasadorica izdvojila je 200 najupečatljivih poruka sastavljenih u jednoj knjizi koju je predala Izetbegoviću. 

"Sa ovoga mjesta zahvaljujem se onima koji su pomogli da se mir uspostavi i neka traje mir u BiH", poručio je Izetbegović.

Američka ambasadorica u pratnji Izetbegovića i kongresmena Turner obišla je i edukacijsku "study table" postavku u vidu četiri vizualizirane i kontekstualizirane ključne faze Dejtonskog sporazuma kao i izložbu fotografija Zijaha Gafića, piše Anadolija.