{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić u Briselu: NATO spreman aktivirati MAP za članstvo BiH

A
18.3.2014. u 10:34
172
99
Komšić u Briselu: NATO spreman aktivirati MAP za članstvo BiH
172
Komšić u Briselu: NATO spreman aktivirati MAP za članstvo BiH
Foto: Anadolija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u Briselu se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom, a razgovarali su o reformama i koracima koje BiH mora poduzeti na putu prema članstvu u NATO savez.
Rasmussen je tom prilikom izrazio zahvalnost BiH za doprinos u međunarodnim mirovnim misijama, a posebno u Afganistanu gdje BiH ima svoje vojnike.

“Zahvaljujemo se BiH na partnerstvu koje imamo. NATO je posvećen sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i snažno podržavamo proces evroatlantskih reformi u zemljama regije”, rekao je prvi čovjek NATO-a.

Naglasio je da je NATO spreman da aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) ali nakon što se bh. političari dogovore oko potrebnih uslova za MAP.

“NATO je spreman da se aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP) u NATO-u ali nakon što političari u BiH postignu potrebni dogovor oko uknjižbe nepokretne perspektivne vojne imovine. Mi smo spremni ali vaše liderstvo mora da se dogovori kako bi se aktivirao MAP”, istakao je Rasmussen.

Naglasio je da su posljednja dešavanja u BiH i protesti građana poziv da političari naprave potrebne promjene upozorivši da “političari u BiH trebaju slušati poziv naroda”.

Komšić je istakao kako je sa Rasmussenom razgovarao o mogućnosti aktiviranja MAP-a pri čemu ga je upoznao sa cijelim procesom uknjižbe nepokretne perspektivne vojne imovine.

“Uknjižba nepokretne perspektivne vojne imovine je uslov da bi BiH dobila MAP. Iako postoje pravno-tehnički uvjeti ipak u BiH ne postoji politički konsenzus da se to pitanje riješi”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara o spremnosti da NATO “spusti ljestvicu za BiH u vezi sa nekim standardima koji se očekuju od te zemlje, Rasmussen je ponovio da NATO želi što prije da se aktivira MAP za BiH pod uvjetom da političari BiH postignu dogovor oko uknjižbe nepokretne perspektivne vojne imovine.

“Očekujemo da se to postigne čak prije NATO samita u septembru 2014. godine”, rekao je čelnik NATO-a.

Na isto pitanje novinara Komšić je odgovorio da “postoje određeni standardi koje NATO neće smanjivati i neće biti popuštanja u vezi sa tim standardima koji su isti za sve zemlje koje žele postati članice NATO saveza”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: