BiH
34

Rasmussen: NATO je spreman pomoći BiH, morate biti jedinstveni

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen sastao se danas sa članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem. Na press konferenciji poslije sastanka on je istakao da je do sada NATO pružio podršku poplavljenim područjima BiH, te da je Alijasa spremna pomoći BiH i u narednim danima.

Rasmussen je rekao da su članice NATO-a do sada poslale u BiH helikoptere, čamce i spasilačke jedinice.

"U kontaktu smo sa Evropskom Unijom kako bismo vidjeli kako možemo više pomoći. Spremni smo pomoći na bilo koji način koji zatražite", rekao je Rasmussen.

Posebno je podcrtao problem pomjeranja minskih polja u BiH tokom obilnih padavina i poplava u zemlji.

"To je zaista zabrinjavajuće i moramo efektno raditi na tom pitanju. Mnogi saveznici imaju iskustvo u tome i mogu pomoći. Ako zaprimimo zahtjev da riješimo taj problem, spremni smo pomoći", rekao je Rasmussen.

On je istakao razočarenje što BiH nije provela potrebne reforme potrebne za članstvo u NATO-u.

"To je razočaravajuće za građane BiH. Nije to više tehničko pitanje, već pitanje funkcioniranja države. To reflektira nedostatak volje da se radi zajedno, što je mnogo veći problem. Morate preći preko prošlosti i fokusirati se na budućnost. Nadam se da će političari postići konsenzus", rekao je Rasmussen.

Naglasio je da BiH do sada bila vrijedan partner NATO-a, te podsjetio na misiju bosanskohercegovačkih vojnika koji su služili u Afganistanu.

Vrata NATO-a za ulazak BiH su i dalje otvorena, a sigurnost i stabilnost cijelog zapadnog Balkana je važna za NATO, kazao je prvi čovjek NATO-a.

"Računamo na BiH da pokaže jedinstvo, liderstvo i političku hrabrost na putu ka evro-atlanskim integracijama. To su isti kvaliteti koji su potrebni bh. liderima i ovo vrijeme užasne prirodne katastrofe", naveo je Rasmusen na svom Twitter profilu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da je prioritet u narednim danima spriječiti epidemije u poplavljenim područjima BiH. Komentirao je potrebe za reformama na putu BiH ka NATO-u i nedostatak dogovora o važnim pitanjima odbrane.

"Nadam se da će biti zdravog razuma, ako ne sad, onda poslije izbora", rekao je Izetbegović.