BiH
41

Komšić: Srbija će i narednih 100 godina negirati zločin na Markalama

FENA
Željko Komšić (Foto: FENA)
Željko Komšić (Foto: FENA)
Na sarajevskoj pijaci Markale danas je obilježeno 20 godina od masakra, počinjenog 5. februara 1994.kada je od granata ispaljenih sa srpskih položaja iz sela Mrkovići ubijeno 68 građana Sarajeva, a ranjene su 144 osobe.

Na tom mjestu danas su položeni vijenci i cvijeće te minutom šutnje i učenjem Fatihe odata počas ubijenim.

Dvije decenije nakon jednog od najvećih masakara počinjenih nad Sarajlijama tokom opsade grada, na spomen-obilježju na pijaci Markale brojne delegacije i predstavnici vlasti, ali i preživjeli masakra, njihove komšije i prijatelji i drugi građani položili su vijence i odali počast sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu.

Za negiranje zločina na Markalama sa srpske strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da će Srbija ovaj zločin negirati i narednih 100 godina.

"Oni to neće priznati nikad i treba nam to biti jasno. Srbija će uraditi sve da izbriše svoju odgovornost za ratna dešavanja ne samo u BiH već i u Hrvatskoj", kazao je Komšić.

Podsjetimo, da je Tribunal u Hagu ustanovio da je, u kampanji granatiranja koju je provodila Vojska Republike Srpske, jedan od najstrašnijih zločina bio masakr na sarajevskoj pijaci Markale.