|

Komšić: Srbija će i narednih 100 godina negirati zločin na Markalama

Komšić: Srbija će i narednih 100 godina negirati zločin na Markalama
41
F
FENA
5.2.2014. u 13:36
93
komentara
41

dijeljenja
Komšić: Srbija će i narednih 100 godina negirati zločin na Markalama Željko Komšić (Foto: FENA)
Na sarajevskoj pijaci Markale danas je obilježeno 20 godina od masakra, počinjenog 5. februara 1994.kada je od granata ispaljenih sa srpskih položaja iz sela Mrkovići ubijeno 68 građana Sarajeva, a ranjene su 144 osobe.
Na tom mjestu danas su položeni vijenci i cvijeće te minutom šutnje i učenjem Fatihe odata počas ubijenim.

Dvije decenije nakon jednog od najvećih masakara počinjenih nad Sarajlijama tokom opsade grada, na spomen-obilježju na pijaci Markale brojne delegacije i predstavnici vlasti, ali i preživjeli masakra, njihove komšije i prijatelji i drugi građani položili su vijence i odali počast sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu.

Za negiranje zločina na Markalama sa srpske strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da će Srbija ovaj zločin negirati i narednih 100 godina.

"Oni to neće priznati nikad i treba nam to biti jasno. Srbija će uraditi sve da izbriše svoju odgovornost za ratna dešavanja ne samo u BiH već i u Hrvatskoj", kazao je Komšić.

Podsjetimo, da je Tribunal u Hagu ustanovio da je, u kampanji granatiranja koju je provodila Vojska Republike Srpske, jedan od najstrašnijih zločina bio masakr na sarajevskoj pijaci Markale.
Prijavi grešku


Komentari (93)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...