{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Komšić: Sporazum "Sejdić - Finci" mora biti suštinski ispravljen

27.7.2012. u 14:43
18
59
Komšić: Sporazum "Sejdić - Finci" mora biti suštinski ispravljen
18
Komšić: Sporazum "Sejdić - Finci" mora biti suštinski ispravljen
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić održao je u petak svom kabinetu sastanak sa predstavnicima 15 organizacija civilnog društva koje su se u proteklom periodu oštro usprotivile prijedlogu SDP-a i HDZ-a o načinu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".
Predstavnici organizacija civilnog društva istakli su da su ohrabreni odlučnošću Komšića da stane u odbranu građanske BiH i ponovili razloge svog neslaganja sa spornim prijedlogom.

"Činjenica je da se ovim sporazumom umjesto da se ukine, jača diskriminacija građana i građanki BiH koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda. Žalosno je da se odluka Evropskog suda za ljudska prava, čijom se implementacijom trebao unaprijediti ustavni položaj Ostalih u BiH, na ovaj način iskorištava da se taj položaj dodatno oteža i na duže staze ukine svaka mogućnost da svi oni koji se ne osjećaju kao pripadnici/e konstitutivnih naroda u BiH ravnopravno učestvuju u političkom životu i ostvaruju ista prava kao konstitutivni narodi", istakli su predstavnici organizacija.

U nastavku razgovora, rečeno je da je poražavajuća činjenica da su predstavnici političkih partija, vođeni aktuelnim stranačkim interesima, ostali pri tome da sporazum pretoče u Ustav BiH i Ustav Federacije BiH, te da će, ukoliko se prijedlog u ovom obliku uputi u parlamentarnu proceduru, to ostati upamćeno kao najveći atak na demokratiju i ljudska prava u poslijeratnoj BiH.

Zaključeno da se usvajanje ovog sporazuma kao temelja za ustavne reforme mora na svaki način zaustaviti ako on dospije u parlamentarnu proceduru, te da parlamentarni zastupnici moraju biti svjesni da bi, dizanjem ruke za ovakav prijedlog ustavnih amandmana, direktno podržali uvođenje aparthejda u BiH i tako izgubili svaku podršku u onom dijelu biračkog tijela koji se tome protivi.

Dervo Sejdić, aplikant pred Sudom za ljudska prava u Strazburu i jedan od predstavnika organizacija civilnog društva, u razgovoru sa Komšićem je komentarisao:

"Cilj moje tužbe Sudu u Strazburu bio je da obezbijedim nadu stotinama hiljada ljudi u BiH koji se ne osjećaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, da će moći biti ravnopravno birani, te da će bilo ko među njima imati šansu da jednog dana sjedi u istoj ovoj zgradi Predsjedništva i radi u najboljim interesima ove zemlje. Ova nada, koja je probuđena odlukom suda iz 2009. godine, danas se ovim sporazumom gasi, a građani BiH, svi oni koji ne pripadaju konstitutivnom narodu na teritoriji na kojoj je on većina, tjeraju se da budu građani drugog reda. Danas u Predsjedništvu BiH nemamo članove iz reda naroda koji nisu konstitutivni, ali imamo osobu koja je odlučila da interese svih građana BiH stavi ispred interesa jedne partije, interesne grupe, pa čak i svojih vlastitih interesa. To je jedan od razloga zbog kojih organizacije civilnog društva još uvijek nisu izgubile nadu da ovaj sramni sporazum ipak neće postati realnost u BiH te da daljnji koraci, kao što su nove tužbe i pozivi na bojkot popisa 2013. godine, neće biti potrebne. S druge strane, mi ostajemo spremni da pribjegnemo i ovakvim postupcima ukoliko nam ne preostane nijedna drugačija mogućnost za odbranu ideje ravnopravnosti i demokratije u BiH."

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, još jednom je ponovio da je ovakav sporazum neprihvatljiv te da mora doživjeti ispravke, ali ne kozmetičke nego suštinske.

Na sastanku su, u ime koalicije organizacija civilnog društva, prisustvovali predstavnici organizacija:

Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)
UG Zašto ne (Sarajevo)
Pravni institute u BiH (Sarajevo)
Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)
Fondacija Ekipa (Sarajevo)
Pokret Dosta
Akcija građana (Sarajevo)
Udruženje za kulturu I umjetnost Crvena (Sarajevo)
UG Revolt (Tuzla)

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: