BiH
17

Komšić se u ime Grada Sarajeva i građana oprostio od bivšeg gradonačelnika Daneta Maljkovića

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je prisustvovao polaganju urne Daneta Maljkovića, bivšeg gradonačelnika i dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva na groblju Sveti Josip u Sarajevu.

Komšić se u ime Grada Sarajeva i građana oprostio od svog kolege Daneta Maljkovića.

"S tugom i žaljenjem primio sam vijest o smrti velikog čovjeka i intelektualca, istaknutog građanina Sarajeva i BiH, uglednog profesora, dekana. Dane Maljković ostao je upamćen i kao izuzetno uspješan gradonačelnik našeg grada, u periodu od 1973. do 1975. godine, kao i dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva", naveo je Komšić.

Istakao je da je Maljković neizmjerno volio svoje rodno Sarajevo te da je ono bilo polazište svih njegovih kasnijih uzleta.

"Kao zaljubljenik u planine i sve zimske sportove Dane je bio jedan od inicijatora organiziranja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine", naglasio je Komšić.

Gradonačelnik je u svom govoru posebno istaknuo da je Maljković pokrenuo gasifikaciju grada i osigurao kreditna sredstva za taj projekt, kao i da je bio direktor ŽTO i uspješno radio na razvoju željezničke mreže u BiH koja je bila najrazvijenija u bivšoj Jugoslaviji.

"Ponosni smo što je Dane svoj društveni i naučni angažman ostvario u Sarajevu. Bila nam je čast imati tako uglednog sugrađanina i gradonačelnika kakav je bio Dane Maljković. U danima koji predstoje želim obitelji mir i utjehu u saznanju da sjećanje na poštovanog i dragog Daneta ostaje živjeti u srcima njegovih i vaših prijatelja i poštovalaca", kazao je Komšić.

Pored gradonačelnika, od Daneta Maljkovića se oprostila i njegova obitelj i bliski prijatelji, saopćeno je iz Grada Sarajeva.