BiH
0

Komšić se obratio Generalnoj skupštini UN-a

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se sinoć na 62. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. U svom obraćanju, Komšić je govorio o Srebrenici, učešću naše države u međunarodnim aktivnostima i o kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti.

“Ujedinjeni narodi, kao i sve druge organizacije, ovise od kolektivne snage njenih članica. Snaga treba da izranja iz konsenzusa zemalja članica.

Poznato je da je moja zemlja u skoroj prošlosti platila visoku cijenu nesavršenog i neefikasnog sistema UN-a. Same Ujedinjene nacije su priznale tu grešku te istakle u svom Izvještaju za Srebrenicu da je “iskustvo Ujedinjenih nacija u BiH jedno od najtežih i najbolnijih u povijesti ove organizacije“, da je “Srebrenica kristalizirala istinu koja je shvaćena isuviše kasno od strane Ujedinjenih nacija i šireg svijeta: da je BiH jednako bila moralna obaveza koliko i vojni konflikt“ te da će “tragedija Srebrenice nas zauvijek proganjati“.

Međunarodni sud pravde, sud Ujedinjenih naroda, je 26.februara tekuće godine, donio presudu u slučaju između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore po predmetu Aplikacije Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Sud je odlučio da je počinjen genocid nad bosanskim Muslimanima u i oko Srebrenice u istočnoj Bosni i Hercegovini. Naravno, složit ćete se da to nije usamljen slučaj. Utoliko više i odlučnije BiH je sa dominantnom većinom članica posvećena neophodnoj reformi svjetske organizacije”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH. Željko Komšić, tokom svog govora je naglasio da je interes BiH da, ukoliko reforma Generalne skupštine i njenih komiteta rezultira povećanjem broja nestalnih članica Vijeća sigurnosti, Istočnoevropskoj skupini svakako pripada još jedno mjesto, saopćeno je iz kabineta predjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Moja zemlja smatra da mira i sigurnosti ne može biti bez ekonomskog i socijalnog razvoja. Ona se nastavlja zalagati da Vijeće sigurnosti ostane nezaobilazno tijelo međunarodne saradnje u sferi mira i napretka u pravima svih naroda. Pošto je BiH izdržala probu povijesnih izazova i u mogućnosti je sada da ponudi uznemirenom svijetu svoje iskustvo, odlučna je da intenzivira započete aktivnosti u vezi kandidature BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti u periodu 2010.-2012. godina, očekujući razumijevanje i podršku najvećeg broja zemalja članica Ujedinjenih naroda za naš izbor u Vijeće sigurnosti”, naglasio je Komšić.

U nasatvku obraćanja na 62. Generalnoj skupštini UN-a, Komšić je govorio o svim značajnim međunarodnim aktivnostima u kojima sudjeluje naša zemlja.