Sastanak u Granadi
105

Komšić putuje u Španiju, predstavljat će BiH na samitu Evropske političke zajednice

V. K.
Željko Komšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na samitu Evropske političke zajednice, koji će biti održan u Granadi od 5. do 7. oktobra, saopćeno je iz Predsjedništva.

Kako je naglašeno, predsjedavajući Komšić učestvovat će u radu okruglog stola o temi "Multilateralizam, uključujući sigurnost i geostrateška pitanja".

Prema informacijama iz Brisela, na treći sastanak Evropske političke zajednice pozvano je ukupno 47 šefova zemalja, a lideri će razgovarati o tome kako Evropu učiniti otpornijom, prosperitetnijom i geostrateški značajnijom u današnjem svijetu.

"Evropska politička zajedncia ima za cilj da podstiče politički dijalog i saradnju te ojača sigurnost, stabilnost i prosperitet Evrope", saopćeno je iz Brisela.

Do sada su održana dva samita Evropske političke zajednice. Na prvom sastanku u oktobru 2022. godine lideri su uglavnom razgovarali o pitanjima mira i sigurnosti, posebno o ratu u Ukrajini.

Na sastanku u junu 2023. godine razgovarano je o zajedničkim naporima za mir, energetsku otpornost i mobilnost u Evropi.

Nakon Granade, naredni sastanak Evropske političke zajednice trebao bi se održati u Velikoj Britaniji.