BiH
0

Komšić primljen u audijenciju kod pape Benedikta XVI

FENA
Danas je u Vatikanu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić bio primljen u audijenciju kod pape Benedikta XVI. Nakon skoro polusatnog razgovora u četiri oka, Sveti Otac je primio i delegaciju BiH koja je doputovala sa predsjedavajućim Komšićem zbog razmjene ratifikacionih dokumenata Temeljnog ugovora između BiH i Svete stolice.

Ovom prilikom predsjedavajući Komšić je papi Benediktu XVI predao poklon Predsjedništva BiH - izuzetno likovno djelo fra Petra Perice Vidića pod nazivom "Fantastični pejzaž". Papa je također Komšiću i ostalim članovima delegacije BiH poklonio medalje.

Prijem predsjedavajućeg Komšića kod Svetog Oca je bio izuzetno topao i neuobičajeno dugotrajan. Predsjedavajući Komšić i delegacija BiH susreli su se sa državnim tajnikom Vatikana Tarcisiom kardinalom Bertoneom i delegacijom Svete Stolice.

Tom prilikom predsjedavajući Komšić i kardinal Bertone su razmijenili ratifikacione instrumente Temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice i potpisali dokument o tom činu, nakon čega su se obratili posebnim govorima u kojima su iznijeli stajališta BiH i Svete Stolice koja se odnose na ovaj povijesni trenutak.

Napomenuta je i simbolika datuma u kojima se vrši razmjena ratifikacionuih dokumenata, naime, danas se obilježava dan smrti posljednje bosanske kraljice. Nakon toga su delegacije predvođene predsjedavajućim Komšićem i kardinalom Bertoneom obavili službene razgovore.

Tom je prilikom državni tajnik Vatikana govorio o univerzalnosti Katoličke crkve. Kardinal Bertone je ponovio punu podršku Svete Stolice Bosni i Hercegovini, a potpisivanje Temeljnog ugovora ocijenio je kao izuzetno značajnim korakom u odnosima dvije zemlje. Naglasio je da put BiH u EU i evroatlantske integracije znači prirodni slijed naše zemlje u veliku evropsku porodicu naroda, istakao univerzalnost Katoličke crkve i rekao da se Sveta Stolica u svom pristupu obraća svim građanima naše zemlje, imajući u vidu apsolutni prioritet za dobro čovjeka.

Dodao je da smatra da potpisani Konkordat ima značaj za uređenje ukupnih odnosa sa svim vjerskim zajednicama u BiH i da se nada dobroj implementaciji Sporazuma.

Komšić je ponovio zahvalnost BiH Svetoj Stolici i papi Ivanu Pavli II na kontinuiranoj i punoj podršci BiH. Sa radošću je uputio poziv papi Benediktu XVI da posjeti BiH.

Današnji dan ocijenio je povijesnim za našu zemlju, jer je činom razmjene ratifikacionih dokumenata Temeljnog ugovora otvorena nova faza u daljem demoratskom razvoju našeg društva i države. Dodao je da Ugovor služi kao model za sklapanje sličnih ugovora sa drugim vjerskim zajednicama u BiH i da su potpisivanje Konkordata sa Svetom Stolicom podržali svi politički faktori u BiH.

Tokom razgovora i ručka koji je slijedio za dvije delegacije, razgovarano je o brojnim aktuelnim pitanjima i našoj zemlji i u regionu, kao i o pogledima Svete Stolice o kretanjima u Evropi i na području Balkana. Istaknuta je želja za daljim unapređenjem odnosa BiH i Svete Stolice i za nastavcima kontakata na visokom nivou.

-U delegaciji Svete Stolice uz kardinala Bertonea bili su i kardinal Vinko Puljić i Ministar vanjskih poslova Dominique Mamberti, a u našoj delegaciji, pored predsjedavajućeg Komšića bili prisutni i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ambasador BiH pri Svetoj Stolici, kao i savjetnici članova Predsjedništva BiH, saopćeno je kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšićev govor prilikom razmjene ratifikacijskih instrumenata temeljnog ugovora između BiH i Svete Stolice Govor državnog tajnika Svete Stolice kardinala Bertonea