Oglasio se i član Predsjedništva BiH
252

Komšić: Postoje osobe koje žele iskoristiti ovu situaciju za sebe

Piše: J. H.
Željko Komšić (Foto: AFP)
Željko Komšić (Foto: AFP)
Nakon što je danas u većini medija u Bosni i Hercegovini objavljeno kako Željko Komšić osniva stranku, oglasio se i sam član Predsjedništva BiH.

"Vezano za natpise i komentare koji su se pojavili u nekoliko medija, a tiču se osnivanja nove stranke, želim reći da ako do toga dođe, takvu odluku ću saopštiti lično a ne na posredan način. Svjestan sam da u ovom momentu postoje osobe, grupe i politike koje bi da iskoriste trenutnu situaciju radi svojih ciljeva, ali sam isto tako odlučan da ne učestvujem u takvim igrama", naveo je Komšić u saopštenju.

"Ono što mi je i dalje najbitnije jeste da dužnosti i obaveze koje sam preuzeo, kada sam izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine obavljam što je bolje moguće i naravno u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine", dodao je član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, Komšić je 23. jula napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a, s obzirom na to da se, kako je najprije izjavio za portal Klix.ba, ne slaže sa prijedlogom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, koji nudi Socijaldemokratska partija BiH zajedno sa HDZ-om, SBB-om i HDZ-om 1990.

Nakon toga je platio sve zaostale članarine i zatražio od predsjednika SDP-a Novo Sarajevo Faruka Efendića da bude izbrisan iz članstva SDP-a BiH, što je i učinjeno. Ovim je Komšićevo članstvo u Socijaldemokratskoj partiji okončano nakon 15 godina.