Klix.ba otkriva detalje
7

Željko Komšić napustio SDP BiH

Piše: T. Sekulić
Ovu scenu više nećemo gledati (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Ovu scenu više nećemo gledati (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Željko Komšić, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH napustio je danas ovu stranku, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako saznajemo, on je danas platio sve zaostale članarine i zatražio od predsjednika SDP-a Novo Sarajevo Faruka Efendića da bude izbrisan iz članstva SDP-a BiH.

Podsjetimo, Komšić je u petak napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a, s obzirom na to da se, kako je najprije izjavio za portal Klix.ba, ne slaže sa prijedlogom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci, koji nudi Socijaldemokratska partija BiH zajedno sa HDZ-om, SBB-om i HDZ-om 1990.

"Ne priznajem zaključke koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome ko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a, kao i njegovim pravnim ekspertima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, koji se u ovom slučaju odnose na Predsjedništvo BiH. Znate kako kažu: kad tri čovjeka kažu da si lud, onda budi lud. Ja sam ovaj put izabrao da budem lud", rekao je tada član Predsjedništva BiH nakon napuštanja sjednice.

Portal Klix.ba saznaje da je situaciju na sjednici Predsjedništva SDP-a dodatno "podgrijala" izjava Damira Hadžića, trenutnog ministra prometa i komunikacija BiH.

Kako saznajemo, Hadžić je kazao da bi, u slučaju kada bi trebao birati između partije i države, uvijek izabrao partiju, a upravo ta rečenica dodatno je razljutila Komšića.

Saznajemo, iz pouzdanih izvora, da je Komšićevu odluku da napusti SDP ojačalo saznanje da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik HDZ-a Dragan Čović "kuju" planove za izbore 2014. godine.

Naime, prema njihovoj "računici" Radončić i Čović bi trebali dobiti mjesta članova Predsjedništva BiH, a Lagumdžija mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Naravno, u te planove su im se umiješali "ostali", stoga se SDP, oba HDZ-a i SBB zalažu za to da se članovi Predsjedništva biraju na indirektan način, odnosno iz reda poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

U pisanoj izjavi za FTV, prenosi FENA, Komšić je izrazio nadu da će njegov potez pomoći da vrh SDP-a BiH odustane od rješenja koja diskriminiraju ogroman broj Bosanaca i Hercegovaca i da će se vratiti favoriziranju rješenja koja garantuju ista prava svim građanima naše zemlje.

"Vrijeme da se SDP vrati na ono što je obećavao građanima 2010. godine. Svi moraju znati da ne može postojati partija i lični interes koji su bitniji od države. Ukoliko ne dođe do promjene, onda je vrijeme za neke nove poltičke procese i političke činjenice u BiH", smatra Komšić.