Član Predsjedništva BiH
25

Komšić podržao pokret "Nisam tražila": Nasilje nad ženama je problem svih nas

L. K.
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić oglasio se na Instagramu i podržao pokret "Nisam tražila" te žrtvama seksualnog nasilja poslao poruku: "Nisi sama".

Komšić je obraćanje javnosti započeo kazavši kako je prije godinu govorio na Globalnoj konvenciji partnera UN Fonda, koja je ujedno označavala početak globalne kampanje "16 dana aktivizma" protiv nasilja nad ženama, koja je nastojala mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

"Tada sam o problemu nasilja nad ženama, posebno problemu 'kulture silovanja', koja postoji u mnogim društvima, govorio s generalnom podsekretarkom Ujedinjenih nacija i izvršnom direktoricom UN Women Phumzile Mlambo-Ngcukaom", napisao je Komšić.

Godinu kasnije, naše društvo se suočava s brojnim svjedočenjima žena i djevojaka koje su preživjele neku vrstu seksualnog nasilja kod kuće, na svojim radnim mjestima ili u školama.

"Nasilje nad ženama i djevojčicama nije i ne smije biti problem pojedinaca, to je problem svih nas i upravo iz tog razloga sam odlučio govoriti o tome. Svi smo dužni učiniti sve što je u našoj moći da pružimo podršku zlostavljanim ženama i djevojčicama. Da pronađemo mehanizme za sprečavanje tog istog zlostavljanja", poručio je.

U zaključku izražava zahvalnost svim ženama, djevojkama i djevojčicama koje su u sebi pronašle hrabrost da govore o svojim iskustvima.

"Znam da je to izuzetno teško, ali i apsolutno neophodno. A na nama ostalima je da učinimo sve da takva iskustva budu stvar prošlosti, nešto što se neće nikada više ponoviti našim majkama, suprugama, kćerkama, kolegicama i prijateljicama", zaključio je.