Slučaj Dobrovoljačka
1.2k

Komšić: Po nalogu Beograda korumpirano pravosuđe pokušava izmjeniti karakter sukoba u BiH

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić oglasio se povodom podizanja optužnice Tužilaštva BiH protiv pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, te protiv člana Predsjedništva RBiH.

"Prilično je jasno da je ponovno pokretanje procesa u slučaju Dobrovoljačka pokušaj da se putem montiranih optužnica, u potpunosti izmijeni karakter oružanog sukoba u BiH. Po nalogu režima u Beogradu, a putem korumpiranog i politički pristrasnog pravosuđa, nastoji se poništiti činjenica srbijanske agresije, pri čemu će se napadači na Republiku Bosnu i Hercegovinu prikazati kao žrtve, a branioci Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao zločinci, što ipak ne čudi, jer se radi o cjelovitom pokušaju revizije koji se odvija kroz mnoge društvene aspekte, pa stoga nije čudo ni što se odvija kroz otuđene dijelove Tužilaštva BiH", naveo je Komšić.

On ističe da Tužilaštvo BiH danas ne bi ni postojalo kao ni pravosudne karijere mnogih u njemu, da pripadnici MUP-a i Teritorijalne odbrane RBiH, nisu 3.maja 1992. odbranili državu i njene i institucije, pa i pravo na postojanje ovakvog Tužilaštva BiH.

"Osim toga, pokrenuti postupak smatram potpunom lakrdijom i sramotom. Prema stavu koji je utvrdio i Haški sud kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila je legitimna vojna meta. Tu je stvar jasna i nema potrebe za bilo kakvim procesom onima koji su na legalan i legitiman način djelovali, u cilju odbrane države. Neka se Tužilaštvo BiH pozabavi snajperistima i ostalim zločincima koji sa brda pobili preko jedanaest hiljada građana Sarajeva", dodao je.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 10 osoba zbog sumnje na ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.