Kandidatski status
344

Komšić: Odluka EU pozitivna za BiH, prvenstveno je posljedica ruske agresije na Ukrajinu

Klix.ba
Željko Komšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: I. L./Klix.ba)
Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini svakako je lijepa vijest, iako je ona zapravo geopolitički izraz Evropske unije prema regionu Zapadnog Balkana, što je očito posljedica agresije Rusije na susjednu Ukrajinu, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Odnosno, treba nama svima biti jasno da dodjela kandidatskog statusa nije rezultat ispunjavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, već je to, kao što sam rekao jedan geopolitički potez Evropske unije. U psihološkom smislu, to je svakako podstrek i jedna pozitivna vijest za građane Bosne i Hercegovine", ocijenio je Komšić.

Sa druge strane, smatra on, to je ogromna odgovornost za sve političke aktere u Bosni i Hercegovini, jer otvaranje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom će biti moguće tek nakon ispunjavanja svih 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

"To smatram veoma značajnim dijelom zaključka Evropskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, jer su prethodne godine potrošene u opravdavanju pojedinih političkih elita, zašto to nije moglo da se uradi, pa čak uz njihovu namjeru da se prikaže da ovakva Bosna i Hercegovina sa njenim političkim sistemom može postati članica Evropske unije koja bi po njima morala sniziti kriterije, što najkraće rečeno, nije tačno", kaže Komšić.

Sa svoje strane, navodi Komšić, svih 14 ključnih prioriteta su apsolutno prihvatljivi, "što smo probali pokazati i kroz predlaganje više zakona koji se tiču ispunjavanja nekih od 14 ključnih prioriteta, što su drugi politički akteri odbijali".

Osim toga, ističe, veoma je značajan zaključak Evropskog vijeća u kojem se veoma jasno i nedvosmisleno traži od Bosne i Hercegovine da izmijeni sve diskriminatorske odredbe u svome ustavu i nizu zakona, te da se mora osigurati potpuna jednakost svih građana BiH kroz implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, što je u suštini evropski standard koji se ne može zaobići.

"Ovakva Bosna i Hercegovina, sa etničkim političkim sistemom i etničkim načinom odlučivanja, sa svojom kompliciranom unutrašnjom strukturom i mehanizmom koordinacije, ne može čak niti pregovore započeti, već se mora ova zemlja suštinski reformisati i uskladiti sa evropskim standardima, kako bi bila dovoljno osposobljena da otvara pregovaračka poglavlja", zaključio je Komšić.