Rat saopćenjima
473

Komšić odgovorio Konakoviću: Krenuli ste u obračun s ljudima koje ste ostavili bez plaća

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić očitovao se nakon što je na današnjoj konferenciji za medije Elmedin Konaković rekao da je Komšićeva supruga uposlenica nelegalne Turističke zajednice.

Komšić je saopćio da je Konaković sebi uzeo za pravo da njegove članove porodice "ni krive ni dužne" uvlači u političko-mahalasku trakavicu.

"Kako ste sebi dali pravo da mi povlačite članove porodice, konkretno suprugu, kroz te Vaše političko-mahalske kanale, ipak ću Vam odgovoriti i postaviti nekoliko dodatnih pitanja.

Da li je zaista toliko problematično što moja supruga radi u toj nesretnoj Turističkoj zajednici. Zanemarujući, za sada, činjenicu što tu radi, a mjesecima ne prima niti plaću, niti ima zdravstveno, socijalno, penziono, itd. osiguranje? Da se razumijemo, ja se ne žalim na ovu činjenicu, čak naprotiv, rekao sam supruzi da se 'mane ćorava posla' i da je bolje da džaba sjedi kući, nego da džaba ide na posao. Sve uzalud, tvrdoglava!

Znači li to da članovi porodice nekoga ko nije u SDA ili ko nije blizak sa Vama (tetići, vjenčani kumovi, Muzuri, Caluci), ili je , ne daj Bože, član opozicione stranke ili član porodice takvog 'hrsuza', nemaju pravo da rade, makar i bez bilo kakve plaće ili naknade, a da je pravo na rad, plaćen rad, garantovano samo članovima SDA ili Vašim tetićima i kumovima, drugovima sa fakulteta sa nevjerovatno kratkim rokom studiranja (koliko sam upamtio riječ je o fakultetskom obrazovanju u trajanju od jedan mjesec i 20-ak dana)", stoji u saopćenju iz Demokratske fronte.

Komšić se zapitao da li je problem Šemsudin Džeko, direktor nesretne Turističke zajednice, koji je istovremeno i "šef" kantonalne organizacije DF-a u Sarajevu, a koji se, s vremena na vrijeme, drzne na premijera KS?

"On Vas često, kao premijera, upita zašto Sarajevo u 21. stoljeću nema noću vode, šta je sa Vodovodom i kanalizacijom i sa nekih 25 miliona eura, kome to mislite prodati GRAS-ove tramvaje, šta je sa huliganstvom u Sarajevu, zašto poskupljuje grijanje, za koga su najmjenje parcele u blizini SCC-a, kome SCC isplaćuje 'konsultantske ugovore' i za sta ih isplaćuje, šta je sa deložacijom škole Silvije Strahimir Kranjčević, zašto nam djeca ginu na pješačkim prelazima, ko je kome, kako i pod kojim uvjetima izdavao poslovni prostor na Zetri, šta je sa KK Bosnom, itd., itd. Kao što vidite, zdravstvo u Kantonu Sarajevo, za sada, ne pominjem", saopćeno je iz DF-a.

Komšić navodi da ne može da vjeruje da to što njegova supruga radi u Turističkoj zajednici i što joj je šef član DF-a, razlog da su krenuli u takav obračun sa tom institucijom u kojoj su ostavili bez plaće i osiguranja nekih tridesetak ljudi koji tu još uvijek zvanično, bez plaće, rade.

"Znači li to, ako se to slučajno desi i ako sutra slučajno DF osvoji vlast, da ste uveli pravilo po kojem se podrazumijeva da ćemo ugasti Al Jazeerau i formirati novu, pravu, samo zato sto tamo radi Vaša supruga, ili, gluho bilo, odmah ugasiti “lažni” Klinički centar Sarajevo jer tamo radi i rukovodi supruga 'jednog visokopozicioniranog političara', i osnovati novi u kojem će raditi i rukovoditi naši tetići i vjenčani kumovi? Usput da napomenem, ne sjećam se da Vam je ta gospođa 'sa dobrim vezama' i njen posao bilo kada bila problem (kada vec govorite o suprugama političara)?" - stoji u saopćenju

Komšić je istakao da bi previše bilo da ulazi sa Konakovićem u stručnu pravnu raspravu, tipa, kako je moguće ukinuti ono što Kanton Sarajevo nije ni osnovao.

"Previše bi bilo ulaziti u raspravu koliku ste političku štetu napravili i koliko ste izašli u susret HDZ-u i Čoviću kada je oblast turizma u pitanju (dali ste im legalitet i legitimitet za sav novac koji država nije i neće uspjeti da prikupi od turizma, recimo u Međugorju), itd. itd. Vi ste uradili, što ste uradili! Ja pamtim!" - napomenuo je Komšić.