Neće prihvatiti tu ideju
3.5k

Komšić odgovorio Izetbegoviću: Fileov model i nejednaka vrijednost glasa nisu prihvatljivi

V. K.
Komšić neće prihvatiti prijedlog izmjena zasnovan na Fileovom modelu (Foto: T. S./Klix.ba)
Komšić neće prihvatiti prijedlog izmjena zasnovan na Fileovom modelu (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je Bakir Izetbegović izjavio kako će pokušati uvjeriti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je Fileov model izbornih reformi za BiH najbolje rješenje, oglasio se i Komšić te je naveo da ga na prihvaćanje tog principa niko ne može uvjeriti.
Kako je naveo predsjedavajući Predsjedništva BiH u izjavi za Klix.ba, Bakir Izetbegović ga već nekoliko godina pokušava uvjeriti da je ovaj model izbornih reformi najbolji. Međutim, kako naglašava Komšić, nikada nije želio prihvatiti Fileov prijedlog kao rješenje za BiH.

"Već me par godina ubjeđuje i nije me mogao ubijediti. Nejednaka vrijednost glasa ljudi u BiH nije standard koji je prihvatljiv! A ako on vjeruje da je to dobar model, onda neka SDA, HDZ i SNSD, koji svakako imaju većinu to izglasaju i neka nose odgovornost za taj potez. Ako slučajno prođe taj model, sigurno mogu očekivati novu apelaciji pred sudom u Strazburu", rekao je Komšić za Klix.ba.

Inače, predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je večeras na Federalnoj televiziji gdje je između ostalog govorio i o rješenjima izbornog zakonodavstva u BiH.

"Aprilski paket je imao za cilj riješiti pitanje Sejdić-Finci i svakom dati mogućnost da bude biran. Fileov model je to isto samo na direktan način. Ja s Komšićem imam dogovor da ćemo zajedno ići u ovu priču i da ćemo zajedno zastupati stavove. Pokušat ću ubijediti Komšića da je bolje ići na direktni model. Ako prepustimo kroz indirektni model izbor predsjednicima stranaka, ko zna kada ćemo imati formirano Predsjedništvo BiH", rekao je Izetbegović.