BiH
1.4k

Komšić o ukidanju Opće bolnice: Izetbegović to nije smio napraviti, to je historijska nepravda

Piše: M. N.
Željko Komšić na današnjoj press konferenciji (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Željko Komšić na današnjoj press konferenciji (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Politička situacija u našoj zemlji je najgora od završetka rata, a protagonisti političkog haosa ponašaju se kao da ništa ne vide i, što je najopasnije, i dalje generiraju opcije podjele i disolucije BiH, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare lider Demokratske fronte Željko Komšić.

Naglasio je kako njegovo obraćanje nije svečanog karaktera iako je praznično vrijeme, te upozorio kako posljednje aktivnosti lidera SDA i HDZ-a vode u pravcu stvaranja trećeg entiteta.

"Razgovori se uglavnom vode tajno i iza zatvorenih vrata te plasiraju određene informacije i puštaju probni balon putem jednog broja odabranih medija. Ovom prilikom moram istaći da je sudbina BiH u rukama SDA i SBB-a, stranaka koje se deklarišu kao bošnjačke, imajući u vidu da se nalaze u vlasti i da su međusobno, a i sa HDZ-om koalicioni partneri. Volio bih da griješim u procjeni, ali vas podsjećam da je DF izašao iz vlasti, odnosno koalicije, jer nije prihvatio da se krše zakoni i bezočno pljačka ova zemlja", rekao je Komšić.

Lider DF-a podsjetio je kako se već duže vrijeme ne poštuju sudske presude i odluke, a posebno odluke Ustavnog suda kada je u pitanju Dan RS-a.

Novinare je zanimalo i Komšićevo mišljenje o spajanju Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš sa UKCS-om. Rekao je da se za takvu odluku trebaju pitati osnivači kojih ima više kada je u pitanju UKCS, te da postoji veliki broj formalno-pravnih prepreka.

"Svi moraju dati svoju saglasnost da bi se donijela takva odluka. Prema mom mišljenju, velika je šteta i jedna vrsta historijske nepravde koja se čini Sarajevu i građanima ovog grada, ukinuti bolnicu Abdulah Nakaš. Oni koji su imali priliku biti u Sarajevu tokom rata i koristiti usluge te bolnice znaju šta je značila. Zgrada je namjenski pravljena za bolnicu, sve u njoj je urađeno tako da je to bolnička ustanova. Formalno-pravno ta bolnica predstavlja imovinu koja je dobijena sukcesijom Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu SFRJ i pripala BiH, a promet takvom imovinom je zabranjen", kazao je Komšić dodavši kako sada svima treba biti jasno zbog čega je DF izašao iz vlasti.

"Sila, bahatost, nepoštivanje norme i nepoštivanje propisa je nešto što karakteriše ovu vlast i oni očigledno mogu sve samo s jednim problemom - da je sve protuzakonito", istakao je.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Komšić je rekao kako ne zna šta je Izetbegovića motivisalo da ovo učini (ukidanje Opće bolnice i postavljanje Sebije Izetbegović za direktoricu UKCS-a, op. a.), ali da bi mu on, u slučaju da ga je pitao, savjetovao da to ne uradi.

"To iritira ljude, pogotovo u zemlji u kojoj roditelji gledaju šta će sa svojom djecom i savjetuju svoju djecu da idu iz zemlje. To pogađa čovjeka direktno u srce. Ovo je, prema mom mišljenju, nešto što Izetbegović nije smio napraviti. Da smo u bilo kojoj drugoj zemlji, mediji i javnost bi ga rastrgali na atome", kazao je Komšić.

Lider DF-a smatra kako nije racionalno pretvarati bolnicu u administrativnu zgradu, te da šteti građanima to što ostaju bez jedne bitne zdravstvene ustanove za život Sarajeva, drugih gradova FBiH i RS-a.

"Oprostite mi na sentimentalnosti, ali ja ne mogu tu crtu nikako izbrisati. Ta bolnica nosi ime jednog čovjeka koji je spasio puno života u ovom gradu i za Sarajlije to puno znači. Bilo je ružno vidjeti kako je uklonjen spomenik s biciklom, a svi znaju šta je bicikl značio za sve u gradu. Sada potpuno gase bolnicu, ja ne znam šta time žele postići. Ako je riječ o ostvarenju nečijih ličnih ambicija i sujeta, onda nek' nam Bog pomogne gdje idemo", rekao je Komšić.

Kazao je kako živimo u nepravednoj državi gdje zakoni vrijede za obične građane, ali ne i za one na nekoj funkciji istaknuvši kako smo sve ovo sami sebi izabrali jer je BiH demokratska država sa izborima.

"Ova vlast funkcioniše tako da ono što piše u zakonu njima ništa ne znači. Oni u septembru mogu donijeti odluku da neće biti lokalnih izbora u oktobru bez obzira na ono što piše u zakonu. Oni, ako su odlučili i imaju dovoljno ruku, to ode", rekao je.

Govorio je i o javnim preduzećima čiji će udjeli biti prodani, kazavši da vlada treba donijeti takvu odluku i objasniti da li je ekonomski opravdana. Uzeo je za primjer BH Telecom koji je u vlasništvu države, ali mu iz dana u dan vrijednost opada.

"Drugi operateri su veći i uzimaju pretplatnike. Mi trebamo izabrati direktora, menadžera koji je stručnjak i koji će u skladu s tržištem analizirati stanje u firmi i donijeti rješenja, a ne da mi (Izetbegović i Komšić, op. a) postavimo svoje direktore i krademo zajedno pare, te nogama i rukama guramo svoje kadrove u te firme, a oni nemaju ni gdje da sjednu. To nije svrha politike ni javnih preduzeća", rekao je Komšić.