Mrlja na časnoj borbi
871

Komšić: Kao pripadnik Armije stidim se onih koji su počinili zločin u Grabovici

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić obratio se javnosti povodom 27. godišnjice ratnog zločina u Grabovici koji su pripadnici Armije RBiH počinili nad hrvatskim civilima.

"Na današnji dan, prije 27 godina, u Grabovici je počinjen ratni zločin protiv 33 ljudi. Kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, stidim se onih koji su počinili ovaj zločin, znajući koliko je pravedna i časna bila borba naše Armije RBiH. Žrtve ovog zločina ne smije se zaboraviti, neka počivaju u miru", napisao je Komšić na svom zvaničnom Facebook profilu.

Podsjetimo, u mjestu Grabovica između Jablanice i Mostara, 8. i 9. septembra 1993. ubijeno je 33 civila. Za ovaj ratni zločin pred sudovima u Bosni i Hercegovini osuđeno je pet pripadnika Armije RBiH. Prema sudskim presudama civili su ubijeni na posebno brutalan način.

Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora.

Prema nalazima Haškog tribunala, među ubijenima je i pripadnik Armije RBiH Ivica Cavlović koji se usprotivio ubijanju.

Najmlađa žrtva ovog zločina koji se dogodio u noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine bila je Mladenka Zadro koja je, kada je ubijena u majčinu naručju, imala samo četiri godine, a najstarija žrtva bio je 87-godišnji Marko Marić.

Porodice žrtava još uvijek tragaju za 17 tijela, a za koja se ne zna da li su pokopana ili bačena u Neretvu.