Važna podrška porodicama
247

Komšić i Uk sa mališanima prošetali Sarajevom i sklapali puzzle, obilježili Dan osoba s autizmom

I. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon odluke Ujedinjenih nacija, već tradicionalno se svake godine drugog aprila se obilježava Dan osoba s autizmom. Tim povodom je danas organizovano obilježavanje ovog dana šetnjom do Sebilja gdje su djeca imali priliku da se druže i da puste balone u zrak.

Dan osoba s autizmom se obilježava svake godine kako bi se povećala svjesnost o autizmu i o tome koliko je važan doprinos svakog građana i pomoć ljudima s autizmom. Na današnjem obilježavanju koje su organizovali uposlenici predškolskog odjela "More nade“ Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor“ zajedno sa roditeljima i studentima Pedagoškog fakulteta u Sarajevu – Odsjek Edukacija i rehabilitacija prisustvovali su i mališani koji su imali priliku da se druže i da sami doprinesu skretanju pažnje na važnost pitanja osoba sa autizmom.

Sklapanje puzzle upravo znači ovu podršku, svi sistemi podrške moraju međusobno surađivati i biti podrška djetetu i porodici.

Šetnjom kroz grad su ukazali koliko je rana detekcija i podrška djetetu i porodici u najranijem periodu razvoja značajna, kao i inkluzija u skladu sa njihovim sposobnostima, mogućnostima i potrebama.

Obilježavanju su danas prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i zastupnik DF-a u Predstavničkom domu FBiH Dennis Gratz.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Željko Komšić je poručio da je izuzetno važno posvetiti pažnju kako djeci s autizmom, tako i njihovim porodicama.

"Ja sam siguran da većina nas zna nekoga ko u porodici ima dijete sa autizmom i znamo šta to znači ne samo za dijete, nego za cijelu tu porodicu. Naravno, djeca su u centru svega i toj djeci treba obezbijediti i njegu i zaštitu kakva im je neophodna", poručio je.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Komšič je rekao da je razgovarao sa direktoricom centra "Vladimir Nazor", kao i sa premijerom KS-a Nihadom Uk-a o tome da je neophodno obezbijediti sredstva za dnevni centar gdje bi djeca mogla dolaziti i dobivati odgovarajuću pažnju, brigu, njegu kako bi ih roditelji mogli da funkcionišu.

"Ono što ja znam iz svoh iskustva, znajući takve pordice, znam s čim se suočavaju. Svakako i dijete, ali i cijelu porodicu, ali i znam šta takvim porodicama treba. Znam da obično jedan roditelj, često majka, ostavlja sve drugo u životu i posvećuje se svom djetetu jer toj djeci je potrebna neprestana briga, neprestani rad, pažnja, morate nonstop biti s njima. Mislim da kao društvo, evo i kao institucije u Sarajevu, trebamo se pobrinuti i za tu djecu, ali i za njihove porodice. Jer nije riječ o samo jednoj strani posmatranja problema, već morate pogledati sa svih strana i djelovati tako", zaključio je.