Povelja Kulina Bana
222

Komšić i Skaka u Beču: Dok je onih koji vole svoju domovinu, budućnost BiH niko neće oteti

A. D.
Bosna i Hercegovina nije nikakva tvorevina nastala krajem prošlog stoljeća u Daytonu, voljom velikih sila, nego da je bila država i onda kada većinu današnjih država nije bilo, poručio je danas Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH u Beču na svečanosti obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina Bana u organizaciji Bosanskog akademskog društva u Austriji.

Komšić je na eminentnom skupu govorio zajedno sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, ambasadorom BiH Kemalom Kozarićem te Sirađom Duhanom, u ime Bosanskog akademskog društva u Austriji. Prisustvovale su brojne ugledne i značajne ličnosti iz bh. zajednice i domaćini iz Beča.

"Cijeneći značaj povijesti i povijesnih činjenica, ja bih ovom prigodom ipak želio da kažem nekoliko stvari koje se tiču sadašnjosti i budućnosti naše domovine. Iskren da budem, nije lako reći šta je to budućnost Bosne i Hercegovine, ako tu budućnost prepustimo drugima, očekujući da će oni voditi više računa o nama i Bosni i Hercegovini nego što bi to trebalo mi sami da radimo, ako očekujemo da je drugima više stalo do Bosne i Hercegovine, i da je drugi više vole ili cijene", rekao je između ostalog Komšić.

On kaže ako smo prije 830 godina znali trgovati i sklapati međudržavne ugovore, a za to kao dokaz imamo Povelju Kulina bana, znat ćemo i u budućnosti.

"Dok je Bosanaca i Hercegovaca koji vole svoju domovinu i žele je unaprijediti, njenu budućnost niko neće oteti", poručio je.

On je rekao da je ovom trenutku "za nas kao pojedince, a time i za državu BiH, najvažnije da sebi osiguramo mjesto u punopravnom članstvu u NATO savezu.“

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poručio je kako ovaj skup svjedoči i šalje “snažnu poruku o više od hiljadu godina historije, političkog, pravnog i kulturnog kontinuiteta Bosne i Hercegovine.” Istaknuo je dobre veze i važnu činjenicu da Austrija kao država prepoznaje Bosanski jezik.

"Donosim vam srdačne pozdrave iz Sarajeva – grada suživota, ljepote, mladosti, umjetnosti i sporta i, prije svega, divnih i toplih ljudi. Ovom susretu, kao i svim našim budućim kontaktima raduje se Sarajevo, koje danas s ponosom nosi titulu grada glasnika mira, grada lidera u kreiranju, vođenju i realizaciji projekata kako bi stvorili prosperitetnu i evropsku budućnost svojim građanima, pogotovo mladim naraštajima", naveo je, između ostalog, gradonačelnik Skaka.