BiH
0

Komšić i Izetbegović upriličili prijem povodom Dana državnosti BiH

FENA
Željko Komšić i Bakir Izetbegović
Željko Komšić i Bakir Izetbegović
Članovi državnog Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić organizirali su večeras u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH svečani prijem u povodu 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Članovi Predsjedništva BiH podsjetili su na osnovna načela ZAVNOBiH-a na čijem su zasjedanju prije 67 godina potvrđeni državnost i udareni temelji BiH.

U prigodnom obraćanju brojnim uzvanicama Komšić je istaknuo specifičnost BiH u kojoj vijekovima žive tri naroda.

Napomenuo je da svaki dio BiH pripada svim građanima jednako, te dodao da niti jedan narod koji u njoj živi nema drugu domovinu, ali nema ni ekskluzivno pravo na nju.

"Više nemamo pravo da rasipamo vrijeme i novac ljudi u BiH. Naša je sudbina i glavni cilj biti zemlja članica NATO-a i Evropske unije i drugi put za nas ne postoji", kazao je Komšić.

Dodao je da NATO i EU znače nove obaveze i novi način razmišljanja ali "uvjeren sam da mi to možemo".

"Niko osim nas samih neće moći urediti odnose među nama zato nam treba više iskrenosti i povjerenja, ali i međusobnog uvažavanja", poručio je Komšić čestitajući svim prisutnima Dan državnosti BiH.

Izetbegović je također čestitao ovaj praznik kazavši da je BiH i kao ideja i kao historijsko-pravna činjenica, jača od sila destrukcije i dezintegracije.

"Nadživjela je moćne neprijatelje i svaki pokušaj podjele donosio je samo bespotrebne patnje i stradanja njenom stanovništvu, ali i onima koji su je namjeravali dijeliti", poručio je Izetbegović.

Zato je pozvao sve one koji prizivaju podjele, nove nesporazume, nove dezintegracije da to ne čine, jer, kako je kazao, BiH ima samo jedan put i to je put dogovora, sporazuma i integracija.

"Na svima nama je da, u granicama svojih mogućnosti ali i odgovornosti, damo svoj doprinos kako bi ostali upamćeni kao generacija koja je razumjela izazove vremena u kojem živi i koja je generacijama, koje dolaze iz nje, ostavila BiH kao sigurnu i prosperitetnu državu u okrilju Evropske unije i NATO saveza", kazao je između ostaloga u svom obraćanju Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Prijemu u zgradi Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog, kulturnog, vjerskog života BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.