Stav o 25. novembru nepromijenjen
171

Komšić i Izetbegović glasali za prijem Palestine u UN, Radmanović protiv

Piše: E. G.
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nebojša Radmanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici, iako to nije bilo predviđeno, na zahtjev člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, raspravljalo o rezoluciji o prijemu Palestine u Ujedinjene nacije. Nakon rasprave je donesena odluka, dva naprema jedan, da se podrži prijem Palestine, ali ona nije važeća u skladu s Ustavom, jer se radi o odluci za koju je potreban konsenzus sva tri člana.

U ovom slučaju su za prijem Palestine u UN glasali Željko Komšić i Bakir Izetbegović, dok je predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović bio protiv.

Predsjedništvo je razgovaralo i o posjeti predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča Bosni i Hercegovini 27. i 28. novembra.

"Radi se o vrlo važnoj posjeti. Predsjedništvo će Gašparoviča dočekati u punom sastavu, kao i njegovu delegaciju u kojoj je veći broj privrednika, jer će biti organizovana i dva biznis foruma. Na ta dva dana padaju i još dva vanjskopolitička događaja, jedan je poziv Predsjedništvu da prisustvuje obilježavanju 100. godišnjice Albanije, protiv čega nemamo ništa protiv, ali ne možemo prisustvovati zbog Gašparovičeve posjete. Drugi događaj je dolazak evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea. Pojavila se priča u medijima da Predsjedništvo nema vremena za njega, a zapravo se radi o tome da Fule nije ni tražio da dođe u Predsjedništvo", kazao je Radmanović novinarima nakon sjednice.

On je dodao da Evropska komisija tom prilikom organizuje razgovore sa političkim liderima i predstavnicima izvršne vlasti te da je Radmanović pozvan da bude gost pet minuta, da kao predsjedavajući Predsjedništva otvori skup, što nije ni prihvatljivo ni moguće jer se događa u isto vrijeme kada dolazi Gašparovič".

"Nije prihvatljivo da u BiH, kao i u svakoj drugoj normalnoj zemlji, neko dođe u BiH i kaže da poziva predsjednika negdje. Potražite spisak pozvanih pa ćete vidjeti gdje je predsjednik tu. Ovo je vezano za funkciju predsjednika, a ne za Nebojšu Radmanovića i mislim da se svi moramo tako ponašati u BiH", objasnio je predsjedavajući Predsjedništva.

Kada je u pitanju sastanak, Radmanović kaže da je njegova tema upravo to da lideri partija, koji su i najodgovorniji za poteze koji se mogu napraviti prema EU, razgovaraju sa Evropskom komisijom i Fuleom. "Ako me pitate šta je urađeno od sastanka 27. juna do sada, mislim da nismo napravili napredak koji smo obećali. Već sam rekao na prvom sastanku u Briselu da je bilo nerealno da mi završimo obećano do kraja novembra. Mislim da je trenutno u BiH bolja atmosfera za dogovaranje i ako bismo se nakon ovog sastanka 27. novembra svi potrudili možda bismo mogli napraviti određene korake do Nove godine. Zavisi šta će biti dogovoreno 27. novembra, koliko će svi biti spremni da se dogovore o promjeni Ustava i kolko je to moguće brzo uraditi", kazao je predsjedavajući Predsjedništva.

Iako je bilo najavljeno, Predsjedništvo danas nije razmatralo realizaciju ugovora o prodaji viškova naoružanja.

"Predsjedništvo se u konsultacijama dogovorilo da danas ne bude rasprave. Zamjenik ministra odbrane nas je obavijestio da bismo se trebali upoznati s tim, jer to opterećuje javnost, što ćemo uraditi na nekoj od narednih sjednica", kazao je Radmanović.

Što se tiče prijema povodam Dana državnosti BiH, koji u ponedjeljak organiziraju Izetbegović i Komšić u zgradi Predsjedništva, Radmanović je ponovio odranije poznat stav.

"Otkad sam ja u Predsjedništvu, druga dva člana organizuju ovaj prijem povodom praznika koji nije praznik BiH i ja u tome ne učestvujem. Druga dva člana Predsjedništva organizuju to bez konsultacija sa mnom, za što također mislim da je uredu", kazao je Radmanović.