Posjeta Sarajevu
51

Komšić i Džaferović s Lajčakom, Dodik odsutan: Sramotna praksa "dvije škole pod jednim krovom"

A.D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su rad OSCE-a veoma korisnim i zahvalili predsjedavajućem OSCE-a Mirosalvu Lajčaju na dosadašnjoj dugogodišnjoj misiji te međunarodne organizacije u našoj zemlji, te asistenciji koju su njeni službenici pružili u organizovanju više demokratskih izbornih procesa u BiH.

Informisali su predsjedavajućeg OSCE-a o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH.

Predsjedavajući OSCE-a Lajčak napomenuo je da u BiH prevashodno dolazi u tom kapacitetu ali da se, kao aktuelni ministar vanjskih poslova Slovačke Republike i bivši visoki predstavnik u BiH, interesuje i za napredak BiH ka evroatlantskim integracijama.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Predsjedavajući OSCE-a Lajčák je posebno istakao pitanje razdvajanja djece na osnovu etničke pripadnosti u tzv. dvjema školama pod jednim krovom, ocijenivši tu praksu sramotnom.

Članovi Predsjedništva BiH su tom prilikom istakli da su upoznati sa zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminacionog procesa i izrazili nadu da će OSCE ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju konkretno tog problema ali i drugih pitanja segregacije i neravnopravnosti, kao što je, naprimjer, korištenje službenih jezika u BiH na cijeloj teritoriji države.

Razgovarano je i mogućnosti uvođenja tehničkih rješenja u sklopu pilot-projekta za naredne općinske izbore, koji bi trebali smanjiti izborne prevare.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.