Susret u Predsjedništvu
97

Komšić i Džaferović razgovarali s komesarkom Johansson o migrantskoj krizi u BiH

Dž. L.
Komšić, Johansson i Džaferocić (Foto: Predsjedništvo BiH)
Komšić, Johansson i Džaferocić (Foto: Predsjedništvo BiH)
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su komesarku za unutrašnje poslove Evropske unije Ylvu Johansson zahvalivši joj se na interesu EU za partnersku saradnju sa BiH.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja i zahvalnost šefu delegacije EU u BiH Johannu Sattleru za podršku koju pruža vlastima u BiH u realizaciji i ispunjavanju uslova za EU integracije BiH, a koji je ujedno bio u delegaciji s komesarkom za unutrašnje poslove EU Ylvom Johansson.

Komesarka za unutrašnje poslove Johansson je predstavila aktivnosti na implementaciji Novog pakta o migracijama i azilu i dostizanje zajedničkog mehanizma za upravljanje migracijama, te novi pristup koji treba ojačati zajedničku politiku migracija i azila.

S današnjeg sastanka (Foto: Predsjedništvo BiH)
S današnjeg sastanka (Foto: Predsjedništvo BiH)

Pitanja kojima će se posvetiti nužna i dalja pažnja EU su pitanje jačanja granične policije, u svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, odnosno migranti koji ne budu imali odobren azil bit će vraćeni u zemlju porijekla, odnosno polaska.

U razgovoru s članovima Predsjedništva istaknuto je pitanje jačanja kapaciteta za efikasnije i adekvatno upravljanje migracijama na teritoriji BiH. Svi nadležni nivoi vlasti u BiH su pozvani na saradnju i koordinaciju u rješavanju situacije uz nastavak podrške i pomoći od strane EU i međunarodnih organizacija. U tom kontekstu je razgovarano i o potpisivanju i realizaciji Sporazuma o readmisiji i jačanju readmisijskih kapaciteta.

Johansson i Komšić (Foto: Predsjedništvo BiH)
Johansson i Komšić (Foto: Predsjedništvo BiH)

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili za interes i podršku EU u rješavanju problema sa migrantskom krizom u BiH, te ponovili opredjeljenje i iskazali spremnost za punopravno članstvo u EU i provedbu reformi u procesu evropskih integracija, te u realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sastanku je prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.