|

Komšić: Hitno konstituisati Dom naroda FBiH

Komšić: Hitno konstituisati Dom naroda FBiH
277
S
SRNA
29.12.2014. u 13:31
52
komentara
277

dijeljenja
Komšić: Hitno konstituisati Dom naroda FBiH Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić upozorio je da su konstituisanje kantonalnih vlasti i izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH (FBiH) prva stvar koja se mora završiti, jer su rokovi već prošli.
Komentarišući raspodjelu pozicija sa koalicionim partnerima SDA i HDZ BiH, Komšić je rekao da je DF dosta snizio kriterije.

"Nismo ništa tražili kada je riječ o broju ministarstava, ali su nam rekli da moramo biti u izvršnoj vlasti. Međutim, ako smo u izvršnoj vlasti, onda treba da imamo princip na osnovu kojeg ćemo se ravnati", rekao je Komšić novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, najdemokratskiji princip jeste broj osvojenih glasova, odnosno mandata.

"To je princip na osnovu kojeg imate moralno i političko pravo da zahtijevate broj ministarskih pozicija", istakao je Komšić.

Komentarišući najave lidera HDZ-a Dragana Čovića da bi danas ili sutra trebalo da budu održani sastanci o raspodjeli ministarskih pozicija, Komšić je rekao da nije upoznat o tim sastancima, niti ko s kim treba da razgovara.

Komšić je rekao da će koalicije i na nivou BiH i FBiH biti stabilne pod uslovom da se može postići dogovor.

"Ali, ako bude svađe kome šta pripada, koje preduzeće ili ministarstvo, onda ne bih u tome da učestvujem", poručio je Komšić, napominjući da se i na današnjoj sjednici Zastupničkog doma moglo razgovarati o mandataru za sastav Vijeća ministara BiH.

Prema njegovim riječima, vlast na nivou BiH i FBiH može da bude konstituisana vrlo brzo.

"Međutim, poznato je da je Čovićev stav da proces formiranja Vijeća ministara BiH ide uporedo sa formiranjem federalne vlasti. Ne znam iz kog razloga na tome insistira, da li je stvar povjerenja ili nepovjerenja, ali smatram da za to nema posebnog razloga", naveo je Komšić.

Komšić je rekao da je Čovićeva izjava da će koalicija na nivou BiH teško opstati začuđujuća, jer je koalicija na nivou BiH formirana oko osnovnog cilja - euroatlantskih integracija, što je i zadatak institucija BiH.

"Možda se Čović i dalje nada da će Dodik ući u taj koalicioni odnos, jer je poznato njihovo prijateljstvo i strateško partnerstvo", rekao je Komšić.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...