Neporažena ideologija
67

Komšić: Fašizam u BiH je često zapakovan u pravo na političko mišljenje

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić je položio vijenac na spomen-obilježje Vječna vatra i kazao da fašizam i danas živi samo da je često upokavana u političko mišljenje.
On smatra da se fašizam može pobijediti samo demokratijom, pravnom državom, transparentnošću i slobodnim medijima.

"Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču krajem 1995. i početkom 1996. godine kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, a onda se pokazuje da je on izuzetno žilav, jer se javlja u raznim oblicima. Nekad je ekstreman, jasno vidljiv ljudima, kao što je to bilo u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH, a nekad je zapakovan u pravo na političko mišljenje, ideje i tako dalje. Ali to zlo definitivno postoji jer vidite da se cijeli evropski kontinent zapravo bori sa tom istom pričom – fašističkom", kazao je Komšić.

Dodaje da je fašistička priča upakovana u političke stranke, u pravo na politički stav, a u suštini je, kako tvrdi, riječ o šovinizmu, fašizmu, nacizmu, antisemitizmu i antiislamizmu.

"Sve je to nešto za šta svaka generacija misli da je ostalo iza nje i svaka se generacija onda ponovo suoči sa tim. Pa ova priča o "non-paperu", pa to je klasični fašizam", naglasio je Komšić.