BiH
0

Komšić: Diplomatskim putem se može pokrenuti rješavanje pitanja povrata imovine u Cavtatu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovorao je danas s generalnim direktorom Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) prof. dr. Farisom Gavrankapetanovićem i njegovim saradnicima o radu te medicinske ustanove posebno o aktivnostima vezanim za proces povrata Dječije bolnice za specijalne bolesti "Nemanje Vlatković" u Cavtatu u vlasništvo KCUS-a, odnosno Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komšić naglasio je da se diplomatskim putem, kao uobičajenim načinom komunikacije između dviju država, može pokrenuti rješavanje pitanja povrata imovine bolnice u Cavtatu te se obećao lično založiti za to.

"Naravno, ovo je samo dio pitanja koja se tiču rješavanja imovinskopravnih odnosa između R Hrvatske i BiH. Nadam se da ću ubrzo vidjeti hrvatskog premijera Ivu Sanadera i zamoliti ga za lični angažman baš o pitanju bolnice u Cavtatu," kazao je Komšić.

On je dodao da je možda baš ovo prilika da "napokon počnemo rješavati imovinskopravne odnose između dviju zemalja na obostrano zadovoljavajući način".

Profesor dr. Gavrankapetanović precizirao je da je u slučaju rješavanja pitanja povrata imovine u Cavtatu KCUS u posljednjih osam godina iscrpio sve raspoložive mogućnosti u okviru države BiH i instanci vlasti. U današnjem susretu u KCUS-u istaknuo je zadovoljstvo što se predsjedavajući bh. Presjedništva Komšić lično zainteresirao za imovinu KCUS-a i BiH u Hrvatskoj, odnosno za bolnicu "Nemanja Vlatković" u Cavtatu.

"Sad je najvažnije da vratimo tu imovinu i stavimo je na raspolaganje našoj djeci, posebno djeci oboljeloj od plućnih bolesti kao što je to bilo i prije 1992. godine", kazao je prof. dr. Gavrankapetanović.

Na novinarsko pitanje gdje je napravljen propust u proteklih osam godina pokušaja za povrat te imovine, prof. dr. Gavrankapetanović je naglasio da propust nije bilo, ali da "nažalost povrat imovine nije zatražen ranije".

Prof. dr. Gavrankapetanović informirao je Komšića o tome da bi Pedijatrijska klinika uskoro trebalo da preseli u prostor na lokaciji klinike "Zehra Muidović" na Jezeru.

U okviru posjete KCUS-u, Komšić je posjetio Pedijatrijsku i Onkološku kliniku.