BiH
371

Kompozicija "Ahmićka suza" govori o boli žrtava zločina u Ahmićima

Piše: E. M.
Povodom obilježavanja 23. godine od zločina u Ahmićima hor "Elči Ibrahim Pašine" medrese iz Travnika i vokalna grupa Gimnazije "Visoko" snimili su kompoziciju "Ahmićka suza".

Kompozicija govori o bolu porodica žrtava na zločinu koji se 1993. godine dogodio u Ahmićima (općina Vitez). Cijeli projekat je nekomercijalnog karaktera, isključivo je rezultat entuzijazma i želje da se ne zaboravi i pošalje poruka da se nikada više i nikome zlo ne ponovi.

"Namjera mi je bila da kompozicija ima kulturan i donekle umjetnički karakter. Dio aktera koji se pojavljuju u video spotu su osobe koje su izgubile svoje najbliže, neki od njih i cijelu porodicu, a riječ je o majkama iz Ahmića. Cilj ovog projekta je da se podigne svijest ljudi na sjećanje o Ahmićima i da ostane nešto čime se Udruženje porodica stradalih u Ahmićima '16.april' sa izvođačima mogu predstavljati kako u BiH tako i van granica Bosne i Hercegovine“, izjavio je kompozitor djela Nedim Talić

Inicijator i izdavač kompozicije je travnička Medresa, na čelu sa direktorom Dževdetom Šošićem. Autori kompozicije su: Nedim Talić (muzika), Ikbal Smajlović (tekst), dok je video snimao dron.ba.