{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompanije iz Japana zainteresovane za ulaganja u BiH

F
8.2.2013. u 19:16
86
54
Kompanije iz Japana zainteresovane za ulaganja u BiH
86
Kompanije iz Japana zainteresovane za ulaganja u BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je stalnog predstavnika Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) za Balkan Toshiya Abea, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.
Lagumdžija je zahvalio stalnom predstavniku Abeu za pomoć koju je Japan putem agencije JICA pružio Bosni i Hercegovini, naročito u izgradnji mira, obnovi infrastrukture i razvoju privrede i istakao da BiH često zaboravlja da je Japan, kao jedan od najvećih donatora i investitora u BiH, kroz projekte u raznim sektorima do sada uložio oko 500 miliona eura.

Stalni predstavnik Abe je detaljnije informirao Lagumdžiju o konkretnim projektima koje JICA trenutno implementira u Bosni i Hercegovini, kao i o projektima planiranim za budućnost. Između ostalog je istakao da su razvoj privatnog sektora, IT edukacija, razvoj održive ekonomije i pitanje zaštite okoliša u BiH jedan od ključnih stubova pomoći i implementira se nizom projekata u ovoj oblasti putem donacija, kredita tehničke saradnje i obuke u Japanu.

JICA je prepoznala turistički potencijal BiH i snažno ga podržava promocijom BiH kao poželjne turističke destinacije za građane Japana. Istakao je i da su mnoge kompanije iz Japana zainteresovane za ulaganje u BiH te da očekuje dodatne velike projekte.

U vezi s navedenim, Lagumdžija je istakao da BiH izuzetno cijeni prisustvo Japana i tehničku podršku koju pruža naročito u obrazovnom sektoru.

Lagumdžija je ukazao na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje BiH i Japana, koja, kako je rekao, bez obzira na geografsku udaljenost dviju zemalja, mora i može biti snažnija.

Stalni predstavnik Abe je Lagumdžiji poklonio med proizveden u Srebrenici, što je jedan od rezultata projekata koje JICA implementira u ovoj sredini.

Na kraju razgovora je Lagumdžija posebno pohvalio projekat koji JICA implementira na području Srebrenice, ali i cijele BiH, s ciljem promocije i jačanja međuetničkog povjerenja i održivog povratka, a simbolični poklon,kako je rčeno, naglašava suštinu odnosa Japana prema BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: