Investicije
12

Iz Vlade Japana za BiH šest miliona KM putem 11 grant ugovora

FENA
Vlada Japana je u martu potpisala 11 grant ugovora u BiH čija je vrijednost šest miliona KM.

"Projekt dodjele grant pomoći za nabavku industrijske opreme" ima najveću pojedinačnu vrijednost 3,5 miliona KM, a ostalih deset projekata se odnosi na grant pomoć za temeljene projekte (GAGP) ukupne vrijednosti 2,5 miliona KM.

Ovaj projekt namijenjen je da pomogne ekonomski i društveni razvoj BiH korištenjem industrijske opreme proizvedene u istočnom Japanu, posebno u Tohoku, regiji najteže pogođenoj zemljotresom i cunamijem, ali da u isto vrijeme doprinese obnovi lokalne privrede u Japanu koja je pretrpjela teške posljedice.

U okviru ovog projekta, BiH će moći da nabavi sofisticiranu industrijsku opremu poput vatrogasnih vozila za podršku, vozila za podršku spasavanju iz vode i naprednu medicinsku opremu.

Vlada Japana potpisala je još deset ugovora o grant pomoći za temeljne projekte (GAGP) koji pokrivaju različite sektore i čija je ukupna vrijednost 2,5 miliona KM.

To su: Podrška aktivnostima deminiranja u okviru uspostavljanja međunarodnog turističkog koridora u Hercegovini, općina Ravno u iznosu 1,18 miliona KM, Projekt obnove Osnovne škole "19. april" Derventa od 174.565, Pojekt poboljšanja opremljenosti Osnovne škole "Edhem Mulabdić" u Sarajevu 174.264, Projekt obnove Osnovne škole "Kozarska djeca"u Gradišci od 136.329, Projekt obnove Osnovne škole "Abdulvehab Ilhamija" u Žepču od 76.956, Projekt unapređenja procesa prikupljanja komunalnog otpada u Šekovićima vrijedan 87.308, Projekt unapređenja uvjeta rada u Domu zdravlja Vareš od 174.612, Projekt izgradnje vodovoda u Mjesnoj zajednici Bilalovac, općina Kiseljak, od 156.888, Projekt uspostavljanja sistema centralnog grijanja zasnovanog na biomasi u općini Petrovac od 172.598 i Projekt elektrifikacije sela Preodac od 174.115 KM.

Od 1996. do danas vlada Japana finansirala je više od 200 GAGP projekata širom BiH, a iznos donacija se povećava svake godine, što doprinosi jačanju veza između BiH i Japana, navode iz Ambasade Japana u BiH.