{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kompanija Redex nije halal certificirana

F
4.8.2012. u 22:40
31
159
Kompanija Redex nije halal certificirana
31
Kompanija Redex nije halal certificirana
Agencija za certificiranje halal kvalitete danas je saopćila da nije imala nikakve kontakte s kompanijom Redex d.o.o Banovići, koja je za potrebe JU "Djeca Sarajeva" dostavila kokošije paštete za koje se kasnije utvrdilo da sadrže i svinjsko meso.
Iz Agencije navode da navedena kompanija nije halal certificirana (ne nalazi se na listi halal certificiranih kompanija) te da ne posjeduje validan halal certifikat, kao i da je izjava direktorice JU "Djeca Sarajeva" Mirjane Jovanović-Halilović da Redex ima taj certifikat netačna.

"Ovakom nepromišljenom izjavom narušava se dignitet i povjerenje potrošača prema halal certifikatu. Na području BiH Agencija je jedina institucija ovlaštena za izdavanje certifikata za halal kvalitetu i odobravanje upotrebe, označavanja, deklarisanja i iniciranja proizvoda kao halal. Također, Agencija za certificiranje halal kvalitete je u nekoliko navrata potencirala problem javnih nabavki u institucijama kao što su studentski i starački domovi, vojska, bolnice, škole, obdaništa, fakulteti i slično, s ciljem zaštite prava svakog pojedinca da konzumira odgovarajuću hranu, a u ovom slučaju halal potrošača", kaže se u saopćenju Agencije za certificiranje halal kvalitete.

S tim u vezi, Agencija izražava spremnost da pomogne i da podršku svim zainteresiranim stranama kako bi se ispunile i zadovoljile potrebe i zahtjevi halal potrošača.

Na osnovu Zakona o hrani i pravilnika o Deklarisanju prehrambenih proizvoda u BiH, da bi proizvod mogao nositi oznaku "halal", kako ističu iz Agencije, mora biti u skladu sa zahtjevima i odredbama Halal standarda BAS 1049:2010. Bilo kakvo drugo samoinicijativno isticanje oznake "halal" kao i upotrebu samog termina "halal" predstavlja grubo kršenje zakona i obmanu krajnih potrošača.

Agencija za certificiranje halal kvalitete, također, poziva nadležene državne institucije da poduzmu odgovarajuće korake u navedenom slučaju, te da preveniraju nastanak sličnih situacija u budućnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: