BiH
17

Komora medicinskih sestara-tehničara: Kulenović je uvrijedio 1.650 zdravstvenih radnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Komore medicinskih sestara-tehničara reagiraju na, kako kažu, sve učestalije pritiske na zdravstvo i zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo, a koji su inicirani od strane određenih interesnih grupa koji koriste i (zlo) upotrebljavaju određene medije kako bi narušili ugled zdravstvenih radnika.

Brojne neistinite i neutemeljene izjave date u javnost, dovele su do urušavanja ugleda zdrastvenih radnika, a što je na koncu rezultiralo nepovjerenjem i panikom među krajnjim korisnicima zdravstvenih usluga, navode u reagiranju.

"Posebno želimo reagovati na izjavu, sada već bivšeg predsjednika Lječničke-Ljekarske komore Kantona Sarajevo, dr. Fahrudina Kulenovića, koji je u elektronskim medijima izjavio da je sratmotna odluka da je za predsjednicu sindikata imenovana medicinska sestra pored toliko doktora koji rade u zdrastvenoj ustanovi KCU Sarajevo. Ovom diskriminirajućom izjavom, direktno je povrijedio 1650 medicinskih sestara-tehničara svih profila i nivoa obrazovanja (medicinske sestre-tehničari sa SSS- medicinskih sestara-tehničara doktora zdravstvenih i drugih nauka), a koji rade u KCU Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Napominju da je diplomirana medicinska sestra, doktorand zdravstvenih nauka Dženana Hrustemović, legalno izabrana na redovnoj Skupštini sindikata KCU Sarajevo sa većinom glasova delegata koje su predlagali uposlenici organizacionih jedinica KCUS, te je imenovana za predsjednicu Sindikata na kojoj je tradicionalno bio ljekar 25 godina.

Javnost podsjećaju da su medicinske sestre-tehničari bili jedni od osnivača Sindikata zdravstvenih radnika, te su aktivno participirali u svim segmentima zdravstva u ratnom i poratnom periodu, kada se nije pravila razlika među profesijama.

Mišljenja su da Sindikat mogu predstavljati svi radnici zaposleni u zdravstvu, bez obzira na profesiju, ali prvobitno oni koji će raditi u interesu zaštite prava radnika i ustanove u kojoj isti obavljaju djelatnost, a na obostrano zadovoljstvo.