{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Komitet ministara VE potcrtava značaj donošenja ustava BiH"

F
29.9.2009. u 20:02
0
5
"Komitet ministara VE potcrtava značaj donošenja ustava BiH"
0
"Komitet ministara VE potcrtava značaj donošenja ustava BiH"
Foto: AFP
Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) danas se učesnicima obratio Samuel Žbogar, ministar vanjskih poslova Slovenije, koji je u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara VE svoje izlaganje o aktivnostima tog komiteta počeo pregledom stanja u Bosni i Hercegovini.
"Već sam na prošlom sastanku naglasio da Slovenija pridaje veliku važnost razvitku u jugoistočnoj Evropi. Tokom našeg predsjedanja cilj je uključiti jugoistočnu Evropu u sve aktivnosti. Komitet ministara nedavno je analizirao napredak koji je učinila BiH u ispunjenju uvjeta i obaveza prema Vijeću Evrope. Vijeće je zabrinuto zbog pogoršanja političke klime u zemlji, te je osudilo stalne pokušaje osporavanja Dejtonskog sporazuma, što potkopava funkcioniranje državnih institucija. Komitet potcrtava značaj donošenja ustava Bosne i Hercegovine sukladno evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima", kazao je Žbogar.

Dodao je da je primijećen određen napredak, kao što je ratifikacija (Revidirane) evropske društvene povelje i okončanje procedure imenovanja državnih ombudsmena. Nažalost, međutim, kazao je, Komitet je morao još jednom ponoviti koliko je ozbiljno zabrinut zbog sve veće ukorijenjenosti podjele u obrazovnom sistemu. On traži od tijela vlasti poduzimanje mjera da se sačuva multietnički karakter sistema obrazovanja. Od tijela vlasti se također traži da nastave potpunu suradnju s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, uključujući olakšavanje hapšenja i izručenja Tribunalu svih preostalih optuženih osoba, kazao je.

"Trebam naglasiti da su, paralelno s ovom procedurom monitoringa, pomoćnici ministara prihvatili jedan programski dokument suradnje koji postavlja buduće pravce pomoći koja će se osigurati Bosni i Hercegovini. Ovaj program pokriva razdoblje od 2009-2011. Slovenija, za vrijeme svog predsjedanja, pruža puno potporu Bosni i Hercegovini u njezinoj integraciji u evropske institucije i iskreno vjeruje da će BiH, zahvaljujući ovoj potpori, brzo činiti daljnji napredak u ispunjenju svojih obaveza", kazao je o BiH slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući komiteta ministara Vijeća Evrope Samuel Žbogar, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: