Brojne tačke
36

Komisija za vanjske poslove danas o materijalima koje je dostavila ministrica Turković

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Pred članovima Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi se ponovo trebala naći informacija o izjavi švedske zastupnice u Evropskom parlamentu Malin Bjork o "brutalnom postupanju hrvatske granične policije" prema migrantima.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković proslijedila je Komisiji za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nekoliko informacija, među kojima je i izjava zastupnice u Evropskom parlamentu Malin Bjork.

Bjork se sredinom januara obratila predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću nakon njegovog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

"Vaše predsjedništvo kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Lično sam, nakon što sam pročitala izvještaje, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka (pushback) 2018. godine i čak 25.000 lani", rekla je Bjork.

Istakla je da, nakon što je pročitala izvještaje o "brutalnosti hrvatske granične policije", mora priznati da su priče ponekad bile još gore.

Pred članovima Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH naći će se i Informacija o osnivanju Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu, Informacija o plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, rasprava o temi: "Budućnost Evrope" i usvajanje Rezolucije, izjava predsjednika Evropskog parlamenta o Rezoluciji o konferenciji o budućnosti Evrope, Informacija o plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta: rasprava o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i Zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici, Informacija o sastanku Odbora za vanjske poslove, razmjena mišljenja s hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova (Evropski parlament) te Rezolucija predsjednika Evropskog parlamenta i čelnika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana.