BiH
63

Komisija za referendum u RS-u nastavlja rad: Ustavni sud BiH zadire u odluke iz nadležnosti NSRS

Piše: I. P.
Siniša Karan (Foto: FENA)
Siniša Karan (Foto: FENA)
Predsjednik Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj Siniša Karan rekao je da je referendum samo dio "specifične implementacije Odluke Ustavnog suda BiH".

"Ustavni sud BiH svojom odlukom zadire u odluke iz nadležnosti NSRS, a tu vrstu kontrole imaju samo građani. S druge strane, upitno je vrijeme i način te odluke. Ustavna praksa usmjerena prema kolegijalnim tijelima ne postoji na našim prostorima. Mi smo zapravo u neprestanoj specifičnoj implementaciji odluke Ustavnog suda, a referendum je dio tog procesa", tvrdi Karan na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

On je rekao da će polovina općina u RS već danas dobiti referendumske listiće, a sutra će ih dobiti preostale općine kako bi u nedjelju 25. septembra bila otvorena glasačka mjesta.

"Mogu konstatovati da se posao Komisije za sprovođenje referenduma odvija po planu. Mi smo mnoge elemente izbornog zakonodavstva morali prilagoditi provođenju zakona o referendumu. Zakon o referendumu u Republici Srpskoj naslonjen je na principu izbornog zakonodavstva, a ono što je paradoks jeste da Sud BiH i CIK smatraju da mi nismo dio izbornog zakonodavstva", dodao je Karan.

On je rekao da će građani RS-a biti obavještavani SMS-om o tome na kojoj će lokaciji moći glasati.

"Potrudili smo se da biračka mjesta budu na istim mjestima kao i do sada. To znači da će građani glasati na istim mjestima kao i na prethodnim izborima", zaključio je Karan.