BiH
0

Komisija za provođenje presude Sejdić-Finci dogovorila rad

FENA
Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" usaglasila je metodologiju rada ovog tijela čiji je cilj iznalaženje teksta amandmana na Ustav BiH kojim će biti implementirana ta presuda.

Članovi Komisije usaglasili su da će u pravilu kvorum predstavljati svi izabrani članovi Komisije, ali, ukoliko neko od članova bude spriječen da prisustvuje sjednicama Komisije, kvorum će predstavljati predstavnici političkih stranaka koji mogu dovesti do ustavnih promjena u oba doma PSBiH.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović predložio je da se u rad Komisije, u svojstvu monitoringa, uvedu i eksperti, ali ovaj prijedlog članovi nisu usvojili obrazlažući ovu odluku činjenicom da svaka politička stranka ima svog eksperta te da će ih oni, sukladno potrebi, konsultirati.

Nadalje, odlučeno je da će u radu Komisije učestvovati predstavnik Vijeća nacionalnih manjina.

"Predstavnici nevladinog sektora bit će pozvani da daju svoje prijedloge o načinu na koji bi ova presuda trebala biti implementirana", rekao je Džaferović.

Komisija je usvojila i vremenske odrednice te usaglasila da će 25. i 26. oktobra saslušati prijedloge svih političkih stranaka o načinu implementacije presude, 4. i 5. novembra prijedlog Vijeća nacionalnih manjina i nevladinog sektora, a 21., 22. i 23. novembra bit će finaliziran rad Komisije.