U Parlamentu BiH
0

Komisija za odbranu i sigurnost BiH održala sastanak s komandantom EUFOR-a: Cilj je održati dugoročnu stabilnost

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U prostorijama institucija BiH danas je održan sastanak Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH sa komandantom EUFOR-a za BiH Helmutom Habermayerom.

Komandanta Habermayera ugostili su predsjedavajući komisije Jasmin Imamović, njegova zamjenica Marina Pendeš i drugi zamjenik Radovan Kovačević. Tema je bila održavanje sigurnosnog okruženja u BiH i u budućnosti.

EUFOR ostaje posvećen ključnim ciljevima operacije Althea unutar BiH. Kontinuiranim angažmanom, EUFOR nastavlja pomagati u stvaranju uslova za postizanje dugoročnog cilja stabilne, održive, mirne i multietničke BiH i pozitivne evropske budućnosti.

Podsjetimo, Generalmajor Helmut Habermayer iz Oružanih snaga Austrije preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta EUFOR-a, generalmajora Antona Wesselyja, januaru ove godine.

Inače, komandant Habermayer ovih dana obavlja sastanke sa novoizabranim zvaničnicnima u FBiH, a sve u cilju održavanja bezbjedne atmosfere u našoj zemlji.

Predsjednica FBiH jučer je primila Habermayera u posjetu, a konstantovano je da EUFOR nastavlja s podrškom naporima vlasti BiH da održe sigurno i sigurno okruženje.

Također, komandant EUFOR-a u BiH jučer je razgovarao sa premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem i tom prilikom iskoristio priliku čestitati mu na novoj funkciji.