|

Komisija za odbranu i bezbjednost PS BiH: Podržane izmjene i dopune zakona o kontroli oružja

Komisija za odbranu i bezbjednost PS BiH: Podržane izmjene i dopune zakona o kontroli oružja
2
S
SRNA
24.2.2016. u 13:01
0
komentara
2

dijeljenja
Komisija za odbranu i bezbjednost PS BiH: Podržane izmjene i dopune zakona o kontroli oružja Foto: EPA
Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost danas je bez rasprave i amandmana podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.
Predložene izmjene i dopune imaju za cilj poboljšanje zakonskih rješenja i njegovo bolje provođenje u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Komisija je danas jednoglasno podržala izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjernika BiH Boška Šiljegovića za 2015. godinu.

U raspravi je iznijet opšti stav da je izvještaj kvalitetan i sveobuhvatan, a zamjerke su upućene Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH jer se iz godine u godinu ponavljaju problemi koji su evidentirani u ranijim izvještajima parlamentarnog vojnog povjerenika.

Šiljegović je ocijenio da je stanje ljudskih prava u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama zadovoljavajuće, ali da je opšte stanje tamo zabrinjavajuće.

Prema njegovim riječima, najviše pritužbi odnosi se na proces unapređenja i kršenje postojećih pravilnika.

"Pomaka ima, ali ima prostora da oni budu veći", rekao je Šiljegović, potvrđujući da se neki od problema koji se navode u izvještajima ponavljaju iz godine u godinu.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić smatra da će izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama u BiH riješiti dio problema kojima se bavi parlamentarni vojni povjerenik.

Komisija je danas usvojila i izvještaj o radu za prošlu godinu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH.

Predsjedavajući Odbora Vjekoslav Vuković informisao je članove Komisije da je ovo parlamentarno tijelo u prošloj godini održalo 13 sjednica i obišlo 15 graničnih prelaza.

"Posebnu pažnju posvetili smo infrastrukturi na graničnim prelazima. Stanje je katastrofalno, imamo graničnih prelaza bez struje, gdje je prolaz na `izvolite`", upozorio je Vuković.

Komisija je podržala i zahtjev Ministarstva odbrane BiH da se na međunarodnu vojnu vježbu podrške miru u Mongoliji pošalju dvojica oficira Oružanih snaga.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.