BiH
2

Komisija za odbranu i bezbjednost PS BiH: Podržane izmjene i dopune zakona o kontroli oružja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i bezbjednost danas je bez rasprave i amandmana podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Predložene izmjene i dopune imaju za cilj poboljšanje zakonskih rješenja i njegovo bolje provođenje u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Komisija je danas jednoglasno podržala izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjernika BiH Boška Šiljegovića za 2015. godinu.

U raspravi je iznijet opšti stav da je izvještaj kvalitetan i sveobuhvatan, a zamjerke su upućene Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH jer se iz godine u godinu ponavljaju problemi koji su evidentirani u ranijim izvještajima parlamentarnog vojnog povjerenika.

Šiljegović je ocijenio da je stanje ljudskih prava u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama zadovoljavajuće, ali da je opšte stanje tamo zabrinjavajuće.

Prema njegovim riječima, najviše pritužbi odnosi se na proces unapređenja i kršenje postojećih pravilnika.

"Pomaka ima, ali ima prostora da oni budu veći", rekao je Šiljegović, potvrđujući da se neki od problema koji se navode u izvještajima ponavljaju iz godine u godinu.

Predsjedavajući Komisije Sifet Podžić smatra da će izmjene i dopune Zakona o službi u Oružanim snagama u BiH riješiti dio problema kojima se bavi parlamentarni vojni povjerenik.

Komisija je danas usvojila i izvještaj o radu za prošlu godinu Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika u policijskim tijelima BiH.

Predsjedavajući Odbora Vjekoslav Vuković informisao je članove Komisije da je ovo parlamentarno tijelo u prošloj godini održalo 13 sjednica i obišlo 15 graničnih prelaza.

"Posebnu pažnju posvetili smo infrastrukturi na graničnim prelazima. Stanje je katastrofalno, imamo graničnih prelaza bez struje, gdje je prolaz na izvolite", upozorio je Vuković.

Komisija je podržala i zahtjev Ministarstva odbrane BiH da se na međunarodnu vojnu vježbu podrške miru u Mongoliji pošalju dvojica oficira Oružanih snaga.