Rok 30 dana
3

Komisija za nadzor policije ZDK: Tražimo da se otkriju počionici zloupotrebe društvenih mreža

Piše: E. M.
Detalj sa sastanka Komisije za nadzor policije ZDK (Foto: Klix.ba)
Detalj sa sastanka Komisije za nadzor policije ZDK (Foto: Klix.ba)
Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona jučer je nakon detaljnog razmatranja mogućnosti i načina zloupotrebe društvenih mreža i utjecaja takvih radnji na sigurnost građana, održala sastanak na kojem su usvojeni zaključci koji bi u narednom periodu trebalo da budu realizirani.

Zloupotreba društvenih mreža na području Zeničko-dobojskog kantona postala je aktuelna tema u proteklih nekoliko mjeseci, a nakon krivičnih prijava pojedinaca policiji na području Zenice, Komisija za nadzor policije zahtijeva od MUP-a ZDK da u saradnji s Policijskom upravom ZDK u roku od 30 dana pripremi cjelovitu informaciju o pojavi zloupotrebe društvenih mreža i njenom utjecaju na sigurnost građana.

U sklopu zahtjeva traži se pregled do sada evidentiranih prijavljenih i obrađenih slučajeva zloupotrebe društvenih mreža s naglaskom na pojave društveno-štetnih ponašanja i protupravnih djelovanja koja se ogledaju kroz upućivanje prijetnji po život i imovinu, širene govora mržnje, šovinizam, ksenofobiju te laži i vrijeđanja koja mogu urušiti integritet, dignitet i sigurnost svakog građanina.

"Komisija za nadzor rada policije traži od nadležnih policijsko-pravosudnih organa da predlože odgovarajući set mjera vezanih za osiguranje materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih poslova vezanih za sprečavanje zloupotrebe društvenih mreža i otkrivanje počinilaca takvih djela", stoji u saopćenju Komisije za nadzor policije ZDK.

Komisija je pozvala sve nadležne organe da ispitaju eventualnu krivičnu ili prekršajnu odgovornost svih osoba koje su i do sada zloupotrebljavale društvene mreže i da poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

Istakli su da podržavaju slobodu izražavanja, govora, štampe i pravo na demokratsko izražavanje mišljenja uz ograničenja koja štite moralni i ljudski integritet drugih i preveniraju svaku vrstu javnih uvreda i nasilja.

"Komisija za nadzor rada policije Skupštine Zeničko-dobojskog kantona obavijestit će javnost o svim daljnjim aktivnostima vezano za zloupotrebe društvenih mreža i ugrožavanje sigurnosti građana, nakon dostavljanja tražene Informacije od kantonalnog MUP-a", zaključili su iz Komisije za nadzor policije ZDK.