Pozvan i direktor
4

Komisija za nadzor nad radom OSA-e danas o diplomi Osmana Mehmedagića

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH danas će raspravljati o obrazovnom statusu direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, a koji prema navodima Tužilaštva BiH nema fakultetsku diplomu, već je student treće godine fakulteta na Univerzitetu u Travniku.
Na prošloj sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e usvojen je zaključak kojim se traži od direktora OSA-e Osmana Mehmedagića da dođe na narednu sjednicu parlamentarne komisije te da odgovori na pitanja koja se odnose na njegovo obrazovanje.

Inače, diploma visokog obrazovanja jedan je od uslova za obavljanje funkcije direktora OSA-e, isto kao i u drugim državnim institucijama gdje je za imenovanja na rukovodeću poziciju uslov visoko obrazovanje. Sjednica Komisije za nadzor nad radom OSA-e počet će u 14 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, a njoj bi, u skladu s ranijim zaključkom, trebao prisustvovati i Osman Mehmedagić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić ranije je potvrdio da je ovo parlamentarno tijelo dobilo dopis Tužilaštva BiH kojim traži da im dostave odgovori o tome da li je komisija ikada vidjela diplomu Osmana Mehmedagića te da li je sekretar obaviješten o spornosti diplome koja je Mehmedagiću izdata u Banjoj Luci, to jeste da je poništena.

"Uz ova pitanja dobili smo materijale Tužilaštva BiH, tačnije popratne materijale poput objavljene odluke u Službenom glasniku RS-a, gdje je oglašena nevažećom diploma iz Banje Luke. Dobili smo dopis od dekana fakulteta u Travniku koji kaže da Osmanu Mehmedagiću nije izdata diploma u Travniku i da je on upisan na treću godinu vanrednog studija u Kiseljaku (Univerzitet u Travniku)", rekao je Nikšić.

Komisija za nadzor nad radom OSA-e razmatra i daje mišljenje o izboru direktora OSA-e, ali odluku donosi Vijeće ministara BiH. Nikšić je rekao da priču o diplomi ne treba predstavljati kao njegov rat ili rat bilo kojeg člana Komisije za nadzor nad radom OSA-e s Mehmedagićem, nego da jednostavno postoji problem u vezi sa činjenicama.