BiH
8

Komisija za izbor Vijeća ministara: Potrebno je analizirati podatke o kandidatima

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Početak sjednice Komisije za izbor Vijeća ministara BiH ponovo je prolongiran i to ovaj put za 14 sati.

Članovi Komisije su zaključili da je potrebno analizirati biografije kandidata i dokumente koje je dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako su istakli, oni ne mogu obaviti razgovore s kandidatima za ministre u Vijeću ministara BiH ukoliko prethodno nisu upućeni u njihove aktivnosti.

Diana Zelenika, zamjenica predsjedavajućeg Komisije, kazala je da je riječ o obimnom materijalu koji niko od članova Komisije nije u stanju pročitati za sat vremena, te je zaključila da je potrebno minimalno pet dana kako bi se detaljno analizirali dokumenti za sve kandidate.

Ipak, na prijedlog Zaima Backovića, Lazara Prodanovića i Fehima Škaljića, odlučeno je da će Komisija u 13 sati izjasniti se da li će dati preporuku za kandidate za ministre u Vijeće ministara BiH.

Momčilo Novaković, član Komisije, kazao je da dostavljene izjave kandidata ne sadrže podatke o programskim sadržajima, te da je zbog toga potrebno pripremiti pitanja za kandidate.

Fehim Škaljić je rekao da SBB neće podržati ovakvo formiranje Vijeća ministara.

"Niti imamo kvalitetan i cjelishodan program, niti su kandidati prethodno učinili svoje predstavljanje onoga što treba činiti. Ne postoje elementi koji daju uvjeravanja da će ta ekipa biti produktivna za potrebe BiH danas", kazao je Škaljić.

Po njegovim riječima, sumnja da neko nekoga ne prevari u koalicionim partnerima proizvela je održavanje paralelnih sjednica Doma naroda i Predstavničkog doma u Parlamentu FBiH i Predstavničkog doma u Parlamentarnoj skupštini BiH „što je svojevrstan izraz međusobnog nepovjerenja“.

"To kod nas u opoziciji izaziva sumnju o tome da to nije koalicija za partnerstvo u kretanju naprijed nego koalicija za podjelu izbornog kolača i borba za fotelje", kazao je Škaljić.