Potvrđeno za Klix.ba
36

Komisija za izbor i imenovanja ni treći put zaredom nije imala kvorum

A. Ku.
Mladen Bošković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja (Foto: I. L./Klix.ba)
Mladen Bošković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja (Foto: I. L./Klix.ba)
Nakon neodržavanja sjednice krajem juna i nakon jučerašnjeg odgađanja sjednica Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sjednica nije održana ni jutros, potvrđeno je za Klix.ba.

Razlog ponovnog odgađanja sjednice Komisije je nedostatak kvoruma. Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdila Edina Gabela (SBiH) koja nam je kazala da dio članova komisije želi nastavak 4. sjednice komisije koja je prekinuta.

"Poslovnički je vrlo jasno, sva imenovanja i razrješenja predlaže Komisija i sve drugo što se uradi bit će kršenje poslovnika i Ustava", rekla nam je Gabela.

Pitali smo je da li je bilo govora o narednoj sjednici Komisije i kada bi ona mogla biti sazvana, kao i zbog čega opozicija ne dolazi na sjednice Komisije.

"Generalno je problem za opoziciju, zbog kojeg ne dolazi, taj da je bila održana 4. sjednica, koja je prekinuta. Dva puta je odgađan njen nastavak. Ona je, podsjećam, prekinuta kada smo došli do slanja liste prema parlamentu, da li jednog ili više kandidata za sudiju Ustavnog suda, tu nismo bili usaglašeni. Predsjednik je prekinuo tu sjednicu. Dobili smo onda poziv za petu, pa i šestu, a četvrta nikad nije nastavljena. Tražimo nastavak četvrte sjednice", objašnjava nam Gabela.

S druge strane članovi komisije iz stranaka koje čine većinu smatraju da je blokiranje kvoruma neosnovano jer na dnevnom redu komisije nije prijedlog kandidata za izbor sudije u Ustavni sud, već jednostavno popunjavanje nedostajućih članova komisije s obzirom da su određeni članovi imenovani u izvršnu vlast.

Podsjećamo, članovi Komisije iz SDA, SBiH, DF-a i NES-a insistiraju da u Predstavnički dom FBiH na glasanje ide lista uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, odnosno dvoje prvorangiranih.

S druge strane, Trojka (SDP, NiP i Naša stranka) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) insistiraju na jednom kandidatu, prvorangiranom Marinu Vukoji.