Čeka se Kolegij
50

Komisija za finansije dala negativno mišljenje Prijedlogu seta zakona o akcizama

Piše: Er. M.
Komisija za finansije i budžet PSBiH u dala negativno mišljenje Prijedlogu seta zakon ao akcizama
Komisija za finansije i budžet PSBiH u dala negativno mišljenje Prijedlogu seta zakon ao akcizama
U toku pauze u zasijedanju Zastupničkog doma PSBiH zasijedala je Komisija za finansije i budžet koja je dala negativno mišljenje Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH.

Kolegiji Zastupničkog doma PSBiH ranije je kazao kako parlamentarne komisije nemaju pravo da se izjašnjavaju o setu zakona o akcizama s obzirom na to da su izmjene Zakona o akcizama BiH uvrštene na dnevni red po hitnom postupku.

Naime, problem je nastao kada je usvojeno da Zastupnički dom PSBiH razmatra set zakona o akcizama na prijedlog Doma naroda PSBiH, a ne Vijeća ministara.

Vijeće ministara je u parlamentarnu proceduru uputilo set zakona o akcizama po skraćenom postupku koji podrazumijeva i komisijsku fazu.

Međutim na Domu naroda PSBiH usvojen je zaključak kojim se predlaže da se Zastupnički dom o ovim zakonima izjašnjava po hitnom postupku što je u konačnici prihvaćeno. Opozicione stranke i SDS upozorili su kako je sve urađeno kako bi se izbjeglo izjašnjavanje Komisije za finansije u kojoj se većina protivi usvajanju seta zakona o akcizama.

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH dala je negativnu Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koji je uputilo Vijeće ministara BiH (skraćeni postupak), ali to u konačnici ne utječe na današnji dnevni red s obzirom na to da se na dnevnom redu nalazi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH čiji je predlagač Dom naroda PSBiH (hitni postupak).