Ide na glasanje
21

Komisija usaglasila identičan tekst budžeta koji je usvojio Dom naroda, SDA popustila

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na sjednici Zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH o usaglašavanju budžeta za 2020. godinu usvojen je identičan tekst koji je usvojio Dom naroda što znači da su poništeni amandmani koje je usvojio Predstavnički dom.

Zajednička komisija u prvom krugu glasanja nije podržala nijedan amandman, zbog čega je predsjedavajuća Dušanka Majkić zatražila pauzu kako bi se mogli dogovoriti i ponovo glasati. Na pauzi je SDA popustila. Potom je u drugom krugu glasanja usvojen identičan tekst budžeta koji je usvojio Dom naroda.

Za danas je također zakazana i hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu je jedna tačka - izvještaj zajedničke komisije.

Adil Osmanović, koji je u Zajedničku komisiju imenovan kao zastupnik Predstavničkog doma, predložio je na početku sjednice da se tekst budžeta vrati u prvobitnu formu, kakvog ga je predložilo Predsjedništvo BiH.

"Mislim da se možemo kretati naprijed ako identično budemo posmatrali amandmane koje je usvojio Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Osmanović, prije nego što je konačno popustio.

Predrag Kožul, koji je u Zajedničku komisiju imenovan kao zastupnik Predstavničkog doma, izjavio je da je Predsjedništvo BiH protivzakonito interveniralo u tekstu budžeta.

Asim Sarajlić, koji je u Zajedničku komisiju imenovan kao delegat Doma naroda, replicirao je stavovima iz HDZ-a i SNSD-a, kazavši da je Predsjedništvo predlagač budžeta i da može intervenirati.

"Pitanje je političke percepcije i redanja prioriteta. Budžet je važniji od ove dvije stavke vezane za zanavljanje voznog parka u rukovodstvu oba doma i da se pomogne USK u borbi protiv migrantske krize", kazao je Sarajlić.

Predsjedništvo je interveniralo da se iz bužeta izbaci stavka kojom bi se omogućilo da se za rukovodstva oba doma Parlamenta izdvoji 754 hiljada KM, uz ostalo i za obnovu voznog parka. U HDZ-u i SNSD-u su smatrali da je intervencija bila protuzakonita.

Predstavnički dom usvojio je amandman zastupnika Jasmina Emrića da se osiguraju sredstva u iznosu od 450.000 KM za pomoć u rješavanju problema migranata u Unsko-sanskom kantonu. Taj amandman je odbačen.

Na kraju je usaglašen tekst budžeta kakav je predložilo Vijeće ministara BiH.

U komisiju su u ime Predstavničkog doma imenovani zastupnici Dragan Bogdanić (SNSD), Predrag Kožul (HDZ) i Adil Osmanović (SDA), dok je Dom naroda u komisiju imenovao delegate Dušanku Majkić (SNSD), Lidiju Bradaru (HDZ) i Asima Sarajlića (SDA).