BiH
1

Komisija podržala Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH podržala je danas Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, prihvaćena su dva amandmana koje je predložio predsjedavajući Komisije Halid Genjac, a koje je ranije usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta, dok četiri amandmana čiji je predlagač delegat Ognjen Tadić nisu podržana.

Kako navodi predlagač, Prijedlogom zakona o pružanju besplatne pravne pomoći želi se osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku u tijelima i institucijama BiH u kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Prema predloženom zakonu, nadležno tijelo za pružanje besplatne pravne pomoći u tijelima i institucijama BiH je Ured za pružanje besplatne pravne pomoći BiH, koji je unutrašnja organizaciona jedinica u sastavu Ministarstva pravde.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti bh. državljani i druge fizičke osobe s boravištem u BiH, fizičke osobe na bh. teritoriju pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći je krajem augusta usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta.