Usvojeni zaključci
69

Komisija Parlamenta FBiH: Novac od MMF-a podijeliti kantonima po broju stanovnika

Klix.ba
Komisija za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na svojoj 8. redovnoj sjednici održanoj putem online platforme razmotrala je Zaključke i Zahtjeve sa sjednice Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH.

"Vidjeli smo kako je Vlada FBiH željela raspodijeliti 21 milion KM prije par dana. Želimo spriječiti da se isto desi sa 200 miliona KM namjenjenih kantonima od kredita MMF-a, zbog čega komisija je Parlamentu predložila dopunu Odluke o zaduženju kojom bi se jasno propisalo kako će se novac raspodijeliti po kantonima, uz izuzetak BPK i PK" u izjavi za Klix.ba ističe predsjednik Komisije Irfan Čengić.

O ovom prijedlogu komisije izjašnjavat će se Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovi na sjednici koja je zakazana za sutra.

Ova komisija je na današnjoj sjednici usvojila sljedeće zaključe:

  1. Komisija za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH poziva Vladu Federacije BiH da razmotri zahtjeve Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine prilikom amandmanske procedure na Rebalans Budžeta za 2020. godinu i prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

  2. Komisija za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poziva Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da amandmanski izmjeni Prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, u smjeru da se prenamijenjena namjenska sredstva koriste isključivo za namjene saniranja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenja stanja nesreće.

  3. Komisija za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naglašava da su Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i Zakon o principima lokalne samouprave Federacije Bosne i Hercegovine propisali rok trajanja mandata organa u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, te da kao radno tijelo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne možemo se izjašnjavati o inicijativi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

  1. Komisija za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH poziva da se u Odluku o prihvatanju sredstava od MMF-a uvrsti kriterij raspodjele prema broju stanovnika u kantonima i lokalnim samoupravama i broju zaposlenih u realnom sektoru, dok 20 posto sredstava može biti dodijeljeno za pomoć kantonima i lokalnim samoupravama koje ne mogu ispunjavati propisane obaveze i dužnosti.